Plzeňský kraj možná přispěje na provoz bazénu v Bavorské Železné Rudě

22. srpen 2005

Plzeňský kraj zvažuje, zda neposkytne peníze na obnovení provozu v krytém plaveckém bazénu v Bavorské Železné Rudě na Šumavě. Německé město se dostalo do ekonomických problémů a uzavřelo mimo jiné i ztrátový bazén, který ale hojně využívali turisté ubytovaní v hotelích na české straně Šumavy. Zrušením bazénu se výrazně omezila nabídka služeb hotelů a penzionů, mnozí turisté na vodní plochu s vlnobitím a dalšími atrakcemi při plánování dovolené spoléhali.

Aby mohl bazén začít sloužit na zimní sezonu, je třeba asi tří milionů korun. Pokud by se plzeňské hejtmanství na rozjezdu zařízení podílelo, bylo by to asi částkou 1,5 milionu korun. Jak uvedla radní pro cestovní ruch Olga Kalčíková, na provoz bazénu jsou ochotni přispět i mnozí podnikatelé z české strany hranic, jejichž klienti do Bavorska za plaváním jezdí.

Ukázalo se totiž, že uzavření bazénu je pro tu oblast skutečně problémem a podle Olgy Kalčíkové, mnohé hotely musely po celé Evropě posílat stovky e-mailů s upozorněním, že bazén nefunguje.

Logo

Zda kraj na provoz bazénu nakonec přispěje a za jakých podmínek, zatím není jasné. Zatím se zjišťují všechny okolnosti a odhady, pak by měli o případné finanční dotaci rozhodnout představitelé kraje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio