Plzeňský kraj opět vyhlásil dotace na zachování prodejen ve vsích

21. leden 2020 08:00

Plzeňský kraj vydá letos, už potřetí po sobě, tři miliony korun na zachování prodejen v malých obcích. Cílem je omezit rušení obchodů na vesnicích do 500 respektive 1000 obyvatel, řekl po schválení radou hejtman Josef Bernard. Asociace krajů usiluje o to, aby se na dotacích pravidelně podílel také stát, konkrétně ministerstvo průmyslu a obchodu.

„Podle toho, co nastínil pan ministr Karel Havlíček, tak je zájem ministerstva průmyslu a obchodu, aby se udělal celostátní grant, který by spravovaly kraje, něco jako kotlíkové dotace, a ministerstvo by přispělo krajům sumou 40 milionů korun, což by mohlo zhruba stačit na výši podpory, kterou dnes kraje dávají,“ uvedl Bernard. Uvítal by, aby všechny kraje sjednotily dotační podmínky. Peníze by pak dával stát a další ještě kraje, čímž by se podpora zvýšila.

„Jako zástupce komise pro regionální rozvoj a zemědělství (Asociace krajů) jsem se domlouval s panem ministrem a jeho kolegyní z příslušného odboru, že uděláme průnik všech programů, které existují v jednotlivých krajích. Do 14 dnů to chci poslat panu ministrovi,“ uved Bernard. Šlo by o návrh jednotného předpisu pro všechny kraje tak, aby vyhovoval všem. Vesnické prodejny dnes podle hejtmana dotuje polovina krajů.

V Plzeňském kraji budou moci letos obce žádat o peníze od 26. února do 11. března. O dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně do 1000 obyvatel, pokud žádá o dotaci pro prodejnu, která je v její části do 250 obyvatel. Uznatelné jsou náklady na energie, vodu, mzdy, případně na příspěvek provozovateli prodejny, pokud obchod neprovozuje obec. Ta může požádat o dotaci na kamennou prodejnu až ve třech svých částech. Výše podpory je 100.000 Kč, pokud prodejnu provozuje obec, 50.000 Kč, pokud obec hradí náklady na energie. U podpory provozovateli obchodu je maximum 30.000 Kč, na pojízdnou prodejnu může jít až 15.000 Kč.

Speciální dotační titul vyhlásil kraj poprvé v roce 2018. Žádost podalo 33 obcí a bylo rozděleno 1,3 milionu Kč. Loni podpořil 61 obchodů částkou dva miliony Kč, většinou šlo o příspěvek provozovateli prodejny. Kraj podporuje obchody i z Programu stabilizace a obnovy venkova, z něhož může mikroregion žádat až o 800.000 Kč na nákup pojízdné prodejny. V roce 2018 to využilo Horažďovicko. Obec může čerpat dotaci také na opravu nebo rekonstrukci prodejny, pokud je v majetku obce.

zdroj: ČTK
Spustit audio