Plzeňský kraj podpoří opravy tří nejvýznamnějších sakrálních památek v regionu

3. červenec 2017

Třemi miliony korun podpoří Plzeňský kraj opravy tří významných církevních památek. Kromě plzeňské katedrály čeká rekonstrukce i kostel v Klatovech a v Plasích. První stavební úpravy by měly začít na konci roku.

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni, Jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích jsou významné kulturní stavby Plzeňského kraje, které mají nadregionální význam. Právě proto se jejich opravu vedení Plzeňského kraje rozhodlo finančně podpořit. Celkové náklady na všechny tři projekty představují částku 275 milionů korun, velkou část by měly pokrýt evropské peníze.

I tak ale bude financování oprav pro vlastníka, tedy Římskokatolickou církev, znamenat velkou finanční zátěž. Darovací smlouvu na částku 3 miliony korun podepsal za Plzeňský kraj náměstek hejtmana Martin Baxa a za Biskupství plzeňské Tomáš Holub, biskup plzeňský.

„Velmi mne těší, že je možné nechat znovu vyniknout krásám našeho kraje, a to díky společnému úsilí Evropy, církve i Plzeňského kraje," pochvaloval si biskup Tomáš Holub.

Katedrála sv. Bartoloměje v centru Plzně je cílem většiny návštěvníků krajského města. Revitalizací by měla projít do konce roku 2019. Celkové náklady jsou vyčísleny na 103 miliony korun, půjde tedy o rozsáhlou rekonstrukci.

„Od restaurace všech fresek přes elektroinstalaci až k těm věcem, které tomu dají ten turistický rozměr. To znamená nová prohlídková trasa včetně zpřístupnění unikátního pozdně gotického krovu. Budou také restaurovány varhany, bude zde i možnost koncertů ještě na vyšší úrovni než dnes," shrnul rozsah rekonstrukce Tomáš Holub.

V sakristii kostela v Plasích se návštěvníkům otevře nová expozice

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech, obvykle označován jako Jezuitský kostel, stojí na klatovském náměstí a společně s černou věží vytváří nejvýraznější dominantu města. Opravy na něm jsou nutné, vnější plášť i interiér kostela jsou už v nevyhovujícím až havarijním stavu.

Projekt by se měl dočkat realizace také do konce roku 2019, celkové náklady představují částku 102 milionů korun. Nejvíc peněz půjde na kompletní opravu venkovní fasády. Zrestaurovány ale mají být také vzácné nástěnné malby, kostelní lavice, opravou projdou i varhany a i tady se má rozšířit prohlídková trasa.

Poslední památkou, na jejíž opravu kraj přispěje, je pak kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích, který je součástí komplexu národní kulturní památky kláštera v Plasích. Kostel je jednou z nejstarších budov celého komplexu a je už v téměř havarijním stavu. Románský portál, který v současnosti zakrývá barokní nástavba, přitom představuje architektonický unikát celoevropského měřítka.

Obnova tohoto kostela by měla být hotová v roce 2020. Náklady na ni jsou 70 milionů korun. Rekonstrukce čeká vnější plášť, vstupní románský portál a interiér kostela. V sakristii navíc vznikne nová expozice pro návštěvníky.

Projekty na obnovu těchto tří památek uspěly v 13. výzvě evropského programu IROP - Revitalizace vybraných památek. Peníze poskytla i města Klatovy a Plzeň, v Plasích se ještě o podpoře jedná.

autoři: Směna ČRo Plzeň , jnm
Spustit audio