Plzeňský kraj podporuje bezpečnost pro seniory

23. duben 2012

V Plzeňském kraji se senioři školí v bezpečnosti, aby se nestávali cílem trestné činnosti. Jedná se o sérii přednášek, při kterých se senioři dozvědí, jaká možná rizika je ohrožují a seznámí se s pomůckami, které přispějí k jejich ochraně. Téměř tří desítek přednášek se už zúčastnilo více než 1000 seniorů z celého regionu.

V minulém roce zaznamenala policie v Plzeňském kraji více než 13 tisíc trestních činů. Z toho skoro 200 jich bylo spácháno na seniorech. Kraj proto věnuje zvýšenou pozornost bezpečnosti seniorů a snaží se je v tomto ohledu školit ve spolupráci s policií. Už v minulém roce začal projekt nazvaný Bezpečí pro seniory a bude probíhat až do konce letošního roku.

Na přednáškách se senioři dozvědí základní pravidla bezpečného chování. Kvůli své důvěřivosti a horší fyzické kondici se totiž stále časteji stávají terčem trestné činnosti. Jedná se o loupeže, krádeže, podvody i skutky páchané v rodině. Velmi časté jsou případy, kdy se do bytu seniora vloudí pod nejrůznější záminkou podvodník a důchodce připraví o celoživotní úspory. Policisté jim proto radí, koho si mohou pustit do bytu a jakých chyb se mají vyvarovat.

Policisté předvedou seniorům i jednoduché pomůcky, které jim mohou pomoci zlepšit jejich bezpečnost v dopravě nebo při jednání s neznámými lidmi. Rozdávají reflexní pásky na rukáv a malý osobní alarm, který může při napadení na ulici senior snadno spustit, a upoutat tak pozornost okolí.

autor: mkl
Spustit audio