Plzeňský kraj rozdělil 80 milionů především nemocnicím a školám

Přes 80 milionů na investice do zdravotnických zařízení, školství i kultury rozdělil Plzeňský kraj. S částí peněz je počítáno v letošním rozpočtu, asi 35 milionů by mělo být z loňského přebytku hospodaření. Největší částku, 40 milionů korun, dá kraj na dostavbu nové nemocnice v Domažlicích.

Deset milionů půjde na vybavení léčebny dlouhodobě nemocných. Toto oddělení s 55 lůžky bylo do plánů domažlické stavby zapracováno až dodatečně. Zbývajících 30 milionů je předem stanovený podíl kraje na stavbě financované státem.

Nová nemocnice za 924 milionů korun měla začít fungovat už loni, ale chyběly peníze. Podle slov náměstka hejtmana Vladislava Vilímce, stát alespoň zatím vyčlenil původně avizovanou částku a radní věří, že letos už se podaří nemocnici zkolaudovat a zprovoznit. Do konce roku 2004 se tu prostavělo zatím asi 600 milionů korun. Náklady na stavbu se ale ještě o několik desítek milionů korun zvýší v souvislosti se změnou daně z přidané hodnoty.

peníze, finance, výpočet

Krajští radní rozdělili finance i do dalších nemocnic, pět milionů korun dali například do Rokycan, několik milionů korun na investice dostane i nemocnice ve Stodu, po milionu korun by měly dostat i dvě léčebny dlouhodobě nemocných. Krajští radní rozdělili také 22,5 milionu korun na investice ve školství - především na opravy a rekonstrukce. Deset milionů by mělo jít například na opravy haly v areálu Škody Plzeň pro účely střední školy, pět milionů pro plzeňské gymnázium na opravy sociálních zařízení a podobně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio