Plzeňský kraj sloučí tři nemocnice v regionu

28. srpen 2019 10:24

Rada Plzeňského kraje schválila fúzi krajských akutních nemocnic v Klatovech, Domažlicích a Stodu. Jde především o administrativní změnu. Pacientů ani zaměstnanců nemocnic se změna nedotkne.

Nový subjekt se bude jmenovat Nemocnice Plzeňského kraje. Ke sloučení dojde od prvního ledna příštího roku. Fúze, kterou musí schválit zastupitelé 9. září, má zvýšit výnosy ze zdravotního pojištění, uspořit nezdravotnické náklady, zefektivnit řízení, posílit spolupráci, společné nákupy, vzdělávání a organizaci péče.

Podle náměstka hejtmana Pavla Čížka bylo řízení prostřednictvím holdingu vždy složité. „Teď bude řízení přímo v Klatovské nemocnici, protože je nová, tak tam rostou výkony a získala si renomé u pacientů. Je to také dobrý základ pro ty ostatní, aby je držela nad vodou," uvedl. Fúze se podle Čížka setkává s dobrým ohlasem u zdravotních pojišťoven, které budou mít silnějšího partnera.

„Dnes ta menší nemocnice, kde třeba nemáme lékaře a sestřičky a produkce tam není taková, přichází o peníze z pojištění. Ale ta větší nemocnice, kam se pacienti přesunou, nedostane zaplacenu veškerou vykázanou nadprodukci a kraji utíkají peníze," řekla krajská radní Milena Stárková.

Fúzi nepocítí pacienti ani zaměstnanci

Neplánuje se propouštění, protože lidí v oboru je málo, nezeštíhlí ani vedení nemocnic. Zaniknou v nich ale dozorčí rady, management holdingu se přesune z Plzně do Klatov. Nový subjekt s 1270 zaměstnanci a 690 lůžky by měl lépe čelit nedostatku personálu.

Spojení nemocnic, které kraj připravuje od února s poradenskou firmou KPMG, zvýší výnosy z pojištění a uspoří DPH, náklady na management a informační technologie. Odhad přínosu je 32 milionů korun ročně.

Čtvrtá lůžková nemocnice akutní péče v Rokycanech zatím zůstane samostatná, protože začala procházet pětiletou komplexní rekonstrukcí za 400 milionů Kč a není fúzujícím zařízením územně blízká. Zbylé dvě krajské nemocnice následné péče v Horažďovicích a Plané přistoupí ke sloučení, zřejmě i s Rokycany, zhruba v roce 2022. Zatím budou dceřinými společnostmi sloučeného subjektu.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio