Plzeňský kraj ušetři za energie v příštích dvou letech 34 milionů

21. červen 2016

Plzeňský kraj snížil letošním nákupem na Českomoravské komoditní burze Kladno náklady na elektřinu a plyn o 30 procent. Zatímco podle současných cen by za dodávky energií zaplatil 111 milionů korun, podle cen vysoutěžených na burze to bude jen 77 milionů korun.

Prostřednictvím své příspěvkové organizace Centrální nákup nakupuje Plzeňský kraj energie na burze už od roku 2011. „Je to nejefektivnější forma realizace veřejné zakázky. Cena energií je tu dlouhodobě nižší, než bychom dosáhli například elektronickou aukcí. Navíc nás to zbavuje administrativy spojené s přípravou veřejné soutěže a s uzavíráním smluvních vztahů s dodavateli,“ uvedl ředitel této organizace Jiří Heran. Úspora 34 milionů korun je podle něj jasným potvrzením efektivity.

Na následující dva roky Plzeňský kraj nakoupil přes 98 tisíc megawatthodin (MWh) zemního plynu a 46 tisíc MWh elektřiny pro své objekty a stovku krajských organizací a společností. Levnější energie tak budou mít všechny krajem zřizované školy a školská zařízení, pět krajských nemocnic, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, zařízení sociální péče, muzea, divadlo i galerie.

„Zachytili jsme ještě trend poklesu cen z počátku roku. Cena silové elektřiny se nám snížila ve vysokém napětí meziročně o 16 procent a ve vysokém napětí o 18 procent. Příjemným překvapením byl pokles cen zemního plynu, který zlevnil ve své komoditní složce u maloodběru o 38 procent a u velkoodběru o 39 procent. Považujeme to za úspěch a mimořádný bonus pro krajský rozpočet,“ doplnil Jiří Heran.

Na elektřině tak kraj a jeho organizace v příštích dvou letech ušetří 7 milionů korun, za zemní plyn zaplatí méně o 27 milionů korun.

autor: iko
Spustit audio