Plzeňský kraj už zná nejlepší stavby roku 2005

Novostavba domažlické nemocnice, rekonstrukce proboštství a kostela v Mariánské Týnici na Plzeňsku a areál firmy FLOP na Sulkově u Plzně se staly nejlepšími stavbami Plzeňského kraje za rok 2005. Vítězně projekty z 20 přihlášených vyhlásila sedmičlenná porota na slavnostním večeru 11. ročníku stavební výstavy For Arch Plzeň 2006.

Domažlická nemocnice zvítězila v kategorii novostavby. Jejím projektanty byly ateliéry AND Praha a plzeňské PPAA, dodavatelem Skanska CZ. Jak uvedla předsedkyně poroty Anna Hostičková, jde o kvalitní a velkorysý projekt, řešený ve vyšším standartu uvnitř i vně. Střídmá harmonie v materiálech i jejich barevnosti se na něm podílí spolu s vysokou kvalitou stavebních prací. Projektanti dobře využili šestihektarový pozemek s výhledem na panorama Českého lesa. Originální tubus centrální haly, vystupující do druhého podlaží, je světlý, vzdušný a přehledný. Směrem po svahu dolů stoupají podlaží dalších křídel bez dramatických přechodů. Lůžková část se v mírném oblouku rozevírá nemocničnímu parku.

Domažlická nemocnice

V kategorii rekonstrukcí vyhrálo barokní proboštství s kostelem Zvěstování Panny Marie od pražského architekta Jindřicha Rineše. Plzeňská firma Stavoservis zachovala vysoký standard rekonstrukčních a restaurátorských prací významné barokní památky. Porota přístup označila jako citlivý a vtipný. Mariánská Týnice, kterou začátkem 17. století navrhl skvělý architekt Jan Blažej Santini, začala chátrat v době josefínských reforem, což dospělo až ke zřícení kopule ve 20. letech minulého století. Obnova památky, kde je nyní Muzeum a galerie severního Plzeňska, začala až v 90. letech.

Mariánská Týnice

Areál firmy FLOP, dopravní značení, u něhož je autorem architektonického řešení Michal Kasík z Prahy, vznikl na severním okraji obce Sulkov při hlavním tahu Plzeň-Domažlice. Zvítězil v kategorii průmyslové stavby. Skladbě dominuje nápaditě ztvárněná administrativní budova. U dispozičního řešení ocenila porota jednoduchost, přehlednost a logické propojení. Ani výrobní část není ryze účelovou dílnou nebo garáží. Porotci uvedli, že to není tuctová průmyslová stavba, ale nápaditý malý areál, který na první pohled zaujme dynamickou skladbou hmot i elegantní kombinací svých povrchů v šedé a bílé barvě se žlutými akcenty.

Flop dopravní značení

Tři stavby získaly čestná uznání. Bytový dům Plzenecká v Plzni, nový areál Stocku v Plzni a rekonstrukce plzeňského Penzionu Hazuka.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio