Plzeňský Majáles se vrací na "Výstaviště"

29. prosinec 2014

Největší západočeský open air festival Plzeňský Majáles musí hledat po mnoha úspěšných letech v amfiteátru Lochotín nové útočiště. Vrcholná akce studentských slavností jara pro desetitisíce návštěvníků se bude stěhovat kvůli rekonstrukci stávajícího prostoru. Nepůjde však o přesun do nové lokality, ale o návrat k tradicím. Před pětadvaceti lety totiž historie novodobého Majálesu začala právě na plzeňském Výstavišti.

Místo po Výstavišti je aktuálně součástí obchodního centra Plzeň Plaza. Mezi centrem a řekou je zachovaný amfiteátr, který obsadí diváci druhé majálesové scény a také se zde odehraje program tradiční volby Krále Majáles 24. dubna.

Majáles Open Air se uskuteční 25. dubna především v části za řekou. Velký přírodní park nabídne prostor pro obří koncertní scénu, velkokapacitní stany, občerstvení a menší akustická nebo workshopová podia a také pro rozsáhlý doprovodný program. Tradiční majálesové hry a soutěže od nepaměti tvoří nedílnou součást studentských slavností.

Majálesové dění ale odstartuje už měsíc před hlavním festivalem program studentských dnů, a to převážně na akademické půdě. Chybět nebude ani tradiční majálesový průvod.

„V amfiteátru Lochotín jsme měli krásné divadelní hlediště, které nám, interpretům i návštěvníkům, bude jistě chybět. Nicméně park Plzeň Plaza umožní pracovat s větším množstvím doprovodných aktivit a dalších rozmanitých pódií než Lochotín, který je jeden velký svah. Navíc druhá scéna přímo u obchodního centra bude koncipována amfiteátrově.", hodnotí parametry přesunu jeden z organizátorů Jan Lippert. Podle něj festival i předcházející volba nového studentského vládce získají na dostupnosti a komfortu v přístupu, spojení MHD a parkování.

Vstupenky na jedinou placenou část více než měsíčních studentských slavností jara jsou v prodeji zatím jen v limitované edici „zajíc v pytli" za zvýhodněných 290 korun. Zlevněné vstupenky na Plzeňský Majáles Open Air 25. dubna seženete pouze v síti majálesových agentů anebo ve VŠ klubech, protože jsou určené především pro studenty. Standardní předprodej začne až příští rok.

Přijede Sto Zvířat i Vypsaná Fixa

Pořadatelé už zveřejnili první jména interpretů. Nechybí tradiční účinkující jako Vypsaná Fixa nebo Sto Zvířat a po mnoha letech se vrátí kapela Wohnout a hard rockoví Škwor, premiéru si odehrají Atmo Music.

V loňském roce festival Majáles Open Air navštívilo přes 20 tisíc lidí. Zda se v dalších letech slavnosti jara vrátí na Lochotín nebo zůstanou v novém prostoru se zatím neví. Letošní ročník je ve znamení pětadvacátých narozenin a návratu na místo, které odstartovalo rozvoj novodobého Plzeňského Majálesu až do dnešní podoby.

Spustit audio