Plzeňský sociální podnik Kačaba začal nabízet školám zdravé svačiny

14. listopad 2013

Zdravá svačina je pro školáka stejně důležitá jako třeba dostatek spánku nebo pravidelný pohyb. Ve skutečnosti ale podle některých průzkumů až 20 procent dětí nesvačí vůbec a čtvrtina školáků pak řeší svačinu nákupem nepříliš zdravého občerstvení ve školním automatu nebo bufetu. V Plzni zdravé svačiny začal nově nabízet sociální podnik Café Restaurant Kačaba. Na přípravě cenově dostupných a kaloricky vyvážených svačin se navíc podílejí zdravotně znevýhodnění pracovníci.

V kuchyni kavárny a restaurace Kačaba zrovna plní bagetu parmskou šunkou Jitka Strejcová - jedna z pracovnic, která svačiny připravuje.

„Rozřízneme, potřeme olivovým olejem, pak tam dáme parmskou šunku, na ní rajčata, potom rukolu – tu mají děti velice rády, je zdravá – a mozzarellu,“ popisuje. S výrobou svačin se začíná už v 6 hodin ráno.

„Jsme chráněná dílna a zaměstnáváme tady pouze lidi se zdravotním znevýhodněním. Tým svačinek tvoří v tento moment tři lidé plus vedoucí,“ vysvětluje Jiří Krzanowski.

Další plněné housky připravuje Michaela Kubíková. Jak říká, práce jí baví. „Jsem spokojená, že jsem si našla tuto práci. Doufám, že toho bude čím dál tím víc.“

Inspiraci našla Kačaba v chráněné dílně v Hradci Králové, která nabízí zdravé svačiny už rok.

„Byli jsme se tam podívat a připadalo nám to skvělé, protože samozřejmě musíme přemýšlet, aby se naše Kačaba udržela a obstála na trhu. Tak jsme vymýšleli další věc, jak si přivydělat, a tato myšlenka je perfektní a vypadá to, že velice slibná do budoucna,“ pochvaluje si Krzanowski.

Kačaba denně připraví zhruba 80 výrobků a zatím je vozí na plzeňské Církevní gymnázium. Vedle několika druhů plněných housek, baget a sendvičů jsou to i saláty a nebo ochucené jogurty s müsli, medem, čokoládou nebo ovocem. „Všechno je to dnes vyrobené a dnes snědené,“ zdůrazňuje.

Plzeňský sociální podnik Kačaba začal nabízet školám zdravé svačiny

Krátce po 10. hodině na chodbě v přízemí školy už na svačinu netrpělivě čeká hlouček studentů. Zdravé svačiny si vedle školáků pochvaluje i ředitel školy Daniel Petříček.

„Studenti jsou velmi spokojení a určitým ukazatelem je, že starý automat na bagety, který stojí kousek opodál, je bez odběru,“ uzavírá. Zvonění oznamuje konec přestávky a po zhruba půl hodině jsou všechny svačiny prodané.

autoři: čer , sib
Spustit audio