Plzeňský útulek pro zvířata chystá nový pavilon pro želvy, morčata a papoušky

14. únor 2024 13:40

V plzeňském útulku pro zvířata v nouzi je teď docela rušno. Vzniká tam nové zázemí pro želvy, papoušky a další živočichy. I když odchytová skupina je do útulku vozí poměrně často, vhodné prostory pro ně dosud chyběly.

Útulek provozovaný městskou policií se aktuálně stará zhruba o čtyřicet psů a dvacet koček, zbývající kapacita je zatím dostatečná. Co se týče psů, řada z nich tu žije už více než deset let. „Jsou to v podstatě nevydatelná zvířata, která například napadají lidi,“ vysvětluje zástupce vedoucího útulku Stanislav Šůs. Zájem je hlavně o mladé psy malého vzrůstu, ti nikdy nezůstanou bez majitele dlouho. Počet zvířat v útulku obecně kolísá. Aktuálně pracovníci prožívají klidnější období a připravují se na jaro, kdy obvykle začíná nápor štěňat a hlavně koťat.

Dny, kdy zde není tolik rušno, se využívají pro stavbu nového pavilonu. Zázemí v něm najdou želvy, papoušci, potkani nebo třeba morčata. Pro tyto živočichy zatím chybí vyhovující zázemí, je pro ně připraveno jen několik klecí v místnosti využívané jako učebna. Nový pavilon bude mít dvě voliéry a třeba želvy v něm budou mít vlastní jezírko. S dokončením se počítá během letošního jara.

autoři: Veronika Krátká , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio