Plzeňským Totemem zní angličtina, němčina, ruština i španělština

27. leden 2022 12:04, aktualizováno

Language café, tak se jmenuje jeden z projektů mezigeneračního centra Totem v Plzni, který umožňuje všem zájemcům oživit si a procvičit některý ze světových jazyků.

Language café v plzeňském Totemu

Angličtina, němčina nebo třeba ruština a k tomu šálek kávy. Tak to vypadá v Plzni v mezigeneračním a dobrovolnickém centru Totem na takzvaném Language café. V rámci tohoto projektu se pravidelně setkávají zájemci všech věkových kategorií a konverzují v různých jazycích s lektory. Zatímco někteří se chtějí procvičit a něco nového se naučit, některým zase stačí si jazyk jen oživit. Language café se v Totemu koná vždy v úterý jednou za měsíc a zajít na kus řeči sem může každý.

Na angličtinu přišly třeba Anna a Dana, jedna žila v Anglii a druhá zase musí jazyk oprášit, protože má dceru v Americe. František přišel na ruštinu. „Divím se, co všechno se mi vybaví, umím něco i španělsky, pracoval jsem ve Škodovce, dělaly se tam turbíny pro Chile nebo pro Kubu a na výkresech bylo někdy dost poznámek,“ vyprávěl.

Language café v plzeňském Totemu

Nápad na pravidelné setkávání převzal Totem z Finska, jak vysvětlila ředitelka dobrovolnického centra Vlasta Faiferlíková: „Já si nevzpomenu na přesný rok, kdy jsme byli ve finské organizaci, kde tato setkání dělali pro emigranty. Nápad se nám zalíbil a hned jak jsme přijeli, tak jsme udělali Language café. Měli jsme tu i Japonštinu, Tamilštinu, jazyky, které člověk jen tak nepotká, přesto se jim tady dařilo.“

Veronika Šteklová, která je koordinátorka projektu, prozradila, že na pravidelných setkáních najdou zájemci ruský, německý, anglický, španělský i francouzský stůl. „U každého stolu je lektor, přicházet mohou různě pokročilí zájemci, případně jim pomůžeme my koordinátoři,“ vysvětlila.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio