Plzeňští badatelé chtějí pomáhat s obnovou památek v Mosulu. Zapojit se může i široká veřejnost

11. květen 2016

Vědci ze Západočeské univerzity v Plzni přispívají k záchraně historických památek v iráckém Mosulu. Shromažďují materiály, které by mohli použít při jejich obnově, a vkládají je do interaktivní mapy přístupné na internetu.

Archeologové z Plzně se rozhodli zmapovat památky, které stály v iráckém Mosulu, a aktivně se chtějí podílet na jejich nové výstavbě.

Mosul, město, které je v zemi druhé největší po Bagdádu, zabral Islámský stát zhruba před dvěma lety. Během jeho okupace byly zničeny nejcennější středověké stavby.

„Pečlivou analýzou satelitních snímků a mediálních zpráv jsme dospěli k číslu asi 38 staveb, které byly prokazatelně zničeny. Tento počet zahrnuje dvě stavby křesťanské, pět staveb pravděpodobně muslimských a zbytek jsou většinou sunnitské hrobky a mešity,“ konstatoval Karel Nováček z Filozofické fakulty ZČU Plzně.

Čtěte také

O zničených stavbách se vědci snaží shromáždit co nejvíce informací. Čerpají při tom z dostupných zdrojů jako publikace, archivy evropských badatelů nebo sociální sítě. Vítaná je i pomoc soukromých dárců.

„Československo bylo významně zastoupeno v padesátých až osmdesátých letech řadou svých firem a specialistů v budování irácké infrastruktury. Celá řada geologů nebo třeba strojařů navštívila severní Irák a vytvořila si svou vlastní fotografickou sbírku. Cílem v tom případě je získat digitální kopie, nikoliv vlastnit nějaké fotografie, takže my bychom byli rádi za možnost si ty snímky naskenovat,“ poznamenal Karel Nováček.

Vědci také mapují významné památky, které zatím stojí. Ty ale na mapě projektu uvidí z bezpečnostních důvodů jen úzký okruh lidí. „Obáváme se toho, aby ta vrstva neposloužila jako návod k nějaké další vlně demolic,“ dodal Karel Nováček.

autoři: mkl , ČRo
Spustit audio