Plzeňští radní schválili vznik terapeutického centra pro narkomany

Terapeutické centrum pro narkomany má během několika let vzniknout na okraji Plzně v objektu Maxův důl. Středisko bude určeno ženám s dětmi a mládeži. Kapacita centra je plánována na 15 až 18 lidí. Záměr schválili městští radní, protože středisko pro léčbu závislých žen a mládeže v Plzni chybí. Nedaleko Plzně na Rokycansku je sice terapeutická komunita Na Vršíčku, ale ta je určena jen mužům.

Náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová se domnívá, že je třeba vzít na vědomí, že problém závislých žen a mládeže existuje. Nelze nad problémem mávnout rukou, ale hledat řešení.

Objekt Maxův důl leží uprostřed lesa nedaleko spojnice mezi Valchou a Domažlickou třídou. Bude se muset upravit a zrekonstruovat. Náklady na opravu půjdou do desítek milionů korun. Počítá se s tím, že provoz střediska bude stát zhruba osm milionů korun ročně. Město by hradilo jen část, zbytek by šel z krajských a státních zdrojů, částí budou přispívat i klienti střediska. Středisko bude provozovat zřejmě plzeňské K-centrum, které se drogovou problematikou léta zabývá.

Závislost na drogách

Krejsová doplnila, že městský objekt využívá od roku 1990 firma Izofil. Dostane výpověď. Výpovědní lhůta je jeden rok. Pokud všechno půjde dobře, mohlo by středisko v Maxově dole začít fungovat za tři až čtyři roky. V centru se mohou léčit i lidé z Plzně i jiných míst.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio