Plzeňští sochaři si opět přivezli první cenu za sochu z ledu

Zlatou medaili ze sochařské soutěže Winter Vaase - tvorby ledových soch - si do Plzně přivezli bratři František a Josef Bálkovi. Ve Finsku takto úspěšní nebyli poprvé. Z pěti ročníků hlavní cenu - Křišťálovou kapku - získali letos už potřetí. Na vítězné soše z ledu nazvané Brána ráje pracovali bratři Bálkové přibližně 20 hodin.

Plzeňští sochaři František a Josef Bálkovi ve Finsku získali nejen prvenství za sochu Brána ráje ale odnesli si také cenu diváků. Soutěž se konala 25. až 27. února ve Vasse a zúčastnilo se jí 18 týmů. Sochu bratrů Bálků tvořily dva bloky ledu znázorňující pootevřená vrata. Před vraty byl vytesán reliéf mužské a ženské postavy, které představovaly Adama a Evu, a před nimi byl had s jablkem. Bálkovi dobyli ve Vasse vítězství už potřetí. Tentokrát ještě vytvořili mimo soutěž na přání pořadatelů sochu dvou mořských ptáků. Podle nich tam byly teploty pro tvorbu ledových soch příznivé - asi minus deset stupňů. Led dobře držel a sochařům příliš nemrzly tváře a nosy, jako tomu bylo loni v listopadu v sibiřském Salechardu. Tam byly až třicetistupňové mrazy.

Brána ráje

O několik dnů dříve Bálkovi zvítězili v podobném šampionátu v italském Pinerolu. Soutěž byla zároveň nominací na účast v doprovodném programu Zimních olympijských her 2006 v Turíně. Jak uvedl František Bálek, možnost prezentovat se na zimních olympijských hrách považují za obrovský úspěch a oceňuje, že Italové dali šanci dvěma nejlepším zahraničním týmům.

Ledová socha

Bálkové jezdí na festivaly tvorby ledových soch i soch z písku již řadu let. Mají za sebou mnohá vítězství i další přední umístění. Josef se chystá jet v nejbližší době do Petrohradu, František na sochařské sympozium do Belgie. Jejich snem je uspořádat festival ledových soch v Plzni. Zatím jim ale na takovou akci chybějí finance.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio