Plzenští zastupitelé rozhodují o prodeji pozemků na výstavbu bytového domu, místní se bouří

20. červen 2013

Část obyvatel Komenského ulice v Plzni-Bolevci se bouří proti plánované stavbě činžáku. Firma Develeoprojekt ho chce postavit na rohu Komenského a Lidické ulice. Desítkám rodin především vadí, že dům zastíní jejich byty, jejichž cena tím pádem klesne.

Lidem také vadí úbytek zeleně, kácení vzrostlých stromů, rušení chodníku, stěhování kontejnerů a obávají se i prašnosti a otřesů při samotné stavbě. Dnešní den je v celé kauze klíčový, plzeňské zastupitelstvo totiž rozhodne, jestli developerovi prodá pozemky, na kterých má dům vyrůst.


„Má tam vyrůst dům, který má být vzdálený od našeho domu 12,5 metru. Tam dojde k totálnímu zastínění našeho domu. Je to tragédie,“ říká Vilém Ryšavý, který listuje v plánech, fotkách a vizualizacích.

Právě on coby předseda sdružení vlastníků bytů v ulici Komenského 20 stojí v čele protestu a komunikuje s úřady. V Komenského ulici bydlí pan Ryšavý už skoro 30 let.

„Vede odsud velice frekventovaný chodník do středu sídliště. Vlastně zeleň bude zničená na úkor parkování pro nově vybudovaný barák,“ dodává.

Šéf Technického úřadu plzeňského magistrátu Jiří Kozohorský ale namítá, že v případě zeleně dojde k její adekvátní náhradě. „A to za zeleň kvalitnější,“ zdůrazňuje.

Jak trochu s nadsázkou dodává Vilém Ryšavý, nájemníkům z Komenského 20 hodně vadí, že nový dům bude v těsné blízkosti toho jejich.

„To bychom potom mohli žít jako v Bangladéši nebo v Číně, kde budou baráky od sebe 10 metrů. Protože všechno toto území je zástavba městského typu, takže ty baráky by se mohly stavět úplně všude. Což je nesmysl,“ vysvětluje.

Nejvíc ho prý mrzí přístup úředníků a politiků. „Všichni jsou vstřícní vůči tomuto developerovi, tak já si řeknu o obrovský park. Jestli mi ho město dá? No asi ano, když k tomu přistupuje takhle. Pokud bude spravedlivě přistupovat ke každému, tak by mi měli klidně dát část borského parku. Místo aby hájili zájmy občanů, hájí zájmy jednotlivců. A to je všechno špatně,“ konstatuje.

Místostarosta prvního plzeňského obvodu, kde má dům vyrůst, Jiří Uhlík z ODS takovou kritiku odmítá. Připomíná, že území, o které developer požádal na výstavbu bytového domu, je schváleno územním plánem na výstavbu bytových domů.

„Nejlépe se to, jestli tam ten dům může nebo nemůže stát, projeví v územním řízení, kdy o tom bude rozhodovat čistě jenom státní správa. A nikdy jsme nehovořili o tom, že ten dům tam chceme, nebo ne. A nikdo nebrání komukoli, kdo je účastníkem stavebního či územního řízení, aby se do něj přihlásil a vznesl tam veškeré námitky,“ poznamenává.

Rada města Plzně dnes ráno schválila pronájem pozemků pod chystaným domem, v zastupitelstvu se bude o celé věci jednat dnes.

„Teď je předkládána do zastupitelstva smlouva budoucí kupní. To znamená, že oba smluvní vztahy budou uzavírány současně,“ říká ředitelka Ekonomického úřadu magistrátu Hana Kuglerová.

Jestli smlouva zastupitelstvem projde, není jasné. Například TOP 09 bude proti. „Protože si myslíme, že zastavovat sídliště novými developerskými projekty a dalšími bytovými domy vzhledem k parkování a dalším problémům s infrastrukturou na sídlišti, je katastrofa, je to strašně špatně,“ říká šéf zastupitelů této strany Michal Vozobule.

I pokud smlouva dnes projde, budeme dál pokračovat, zdůrazňuje předseda sdružení vlastníků bytů Komenského 20 Vilém Ryšavý. Svůj boj proti novému činžáků prý nevzdají ani v případě, že developer dostane stavební povolení.

autor: lum
Spustit audio