Plzeňští zastupitelé schválili generel odvodnění města

Plzeňští zastupitelé schválili generel odvodnění města. Nový územněplánovací podklad s výhledem do roku 2050 zkvalitní kanalizační systém a vyloučí přetížené lokality. Noví stavitelé budou muset investovat do vsakovacích nádrží a odvodňovacích systémů na dešťovou vodu, která už nesmí vtékat do splaškové kanalizace.

Podle slov náměstka primátora Stanislava Hajného, vybudují oddělenou kanalizaci a zlikvidují dešťové vody v místě spadu tak, aby byl dodržen limit odtoku do čtyř litrů za sekundu na hektar. Podle něj je nyní průměr čtyřicetinásobný; převážnou část srážek je proto nutné zachytit a nevpustit do kanálů.

Tak bude jistota, že při velkých deštích se nevyplaví čistírna a nepoteče do řeky. Při dodržení této nové koncepce odvodnění bude možné napojit na existující stokovou síť veškeré rozvojové lokality a nebude nutné stokovou síť v centru města rekonstruovat.

Čistička odpadních vod v Plzni

Hajný potvrdil, že generel zvýší náklady investorů. Budování nádrže na vsakování a svodů k ní si vyžádají až stovky tisíc korun. Lidé to mohou ale řešit jímáním vody na zalévání zahrad. Pokud nebude mít nová stavba odvodnění, radnice ji nezkolauduje.

Generel vychází z plánovaného rozvoje urbanizace, vývoje spotřeby vody, úspěšnosti snižování odpadních vod a ze změn legislativních podmínek především s ohledem na direktivy EU.

Spustit audio