Plzní se proženou cyklo-běžci bojující proti drogám

18. červen 2013

Občanské sdružení Řekni NE drogám - Řekni ANO životu pořádá jedenáctý ročník vzdělávací akce Cyklo-běh za Českou republiku bez drog. Organizuje ji u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který letos připadá na 26. června.

Trasa letošního Cyklo-běhu vede přes 45 měst Čech a Moravy. Celkem je dlouhá 1300 kilometrů a tým 8 - 10 cyklistů-běžců urazí tuto vzdálenost za 12 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 130 kilometrů.

„Cílem akce je upozornit na drogovou negramotnost, která je nejenom v Čechách, ale i v ostatních státech Evropy. Poslední statistiky ukazují na to, že Česká republika je po USA jedna z nejhorších zemí, co se týká zneužívání drog, alkoholu a jiných návykových látek,“ vysvětluje jeden z organizátorů Lukáš Bechyně.

„Touto akcí nabízíme možnost řešení drogové problematiky na základě informací, které máme a na základě kampaně Pravda o drogách, kterou děláme,“ dodává.

Výprava cyklo-běžců dnes startuje z krajské metropole. V devět hodin ráno přivítá účastníky primátor Plzně.

Od radnice vyrazí cyklo-běžci dále do Stříbra, Mariánských Lázních a Bečova nad Teplou. Dnešní etapu by měli zakončit v Karlových Varech.

autoři: mkl , Iva Menšíková
Spustit audio