Po Plzni jezdí zvláštní tramvaj. Názvy stanic v ní oznamuje uměle vygenerovaný hlas

19. červen 2020 11:35

Všechna hlášení ve vozech plzeňské MHD obvykle namlouvali lidé. Teď testují dopravní podniky umělé hlasy. Pokud budou dostatečně srozumitelné, přirozené a nebudou vadit ani cestujícím, časem by se mohly objevit ve všech plzeňských tramvajích, autobusech i trolejbusech.

Hlasovou syntézou uměle vygenerované hlášení pro cestující je zatím nahráno do palubního počítače jedné tramvaje. „Zkoušíme, jak budou hlášky v provozu znít, jak na ně budou reagovat cestující,“ řekl vedoucí informačních technologií Plzeňských městských dopravních podniků Karel Kleisner.

Hlášení se napíše do programu, který ho vzápětí vygeneruje jako hlasovou stopu. Program umí hlas zpomalit, upravit výšku a podobně. „Můžeme s tím pracovat tak dlouho, než je to přirozené a srozumitelné,“ vysvětlil Karel Kleisner.

Pokud teď chtějí dopravní podniky vyrobit novou hlášku, je třeba požádat externí studio. To zajistí vhodné lidi, kteří hlášení namluví. Díky novému programu na hlasovou syntézu je možné tento několikadenní proces výrazně urychlit. „Ve chvíli, kdy máme text, napíšeme ho do programu, ten ho zpracuje a my můžeme hlasový soubor hned přidat do palubních počítačů. Druhý den může být hláška ve vozech,“ dodal Kleisner.

Program na syntézu hlasu, který plzeňské dopravní podniky testují, vyrobila firma SpeechTech, která úzce spolupracuje s Katedrou kybernetiky Fakulty aplikovaných věd ZČU. Pokud se PMDP s firmou domluví, bude třeba vygenerovat hlášení pro více než 800 zastávek a dalších několik set informativních hlášení.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio