Poběžovice na Domažlicku dostaly nižší dotaci na školku, chtějí se bránit soudní cestou

29. květen 2014

Evropské dotace jsou pro mnoho obcí výhrou, protože s jejich pomocí mohou vybudovat věci, které by si jinak nemohly dovolit. V Poběžovicích na Domažlicku ale vyúčtování evropské dotace za novou mateřskou školu způsobilo velké finanční problémy.

„Poběžovice porušily zákon o zadávání veřejných zakázek. Příjemci za to byla udělena finanční korekce ve výši zhruba 13 milionů korun,“ vysvětluje Martina Kubice z Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad, který dotaci o zmíněnou částku ponížil.

Poběžovice měly přitom pro stavbu nové mateřské školy pádný důvod. „Byly tam technické problémy, hlavně se statikou,“ říká ředitelka Lenka Pekárová.

„Školka byla v havarijním stavu, děti jsme měly několik let mimo Poběžovice. Šlo o nutné investice. Myslím, že jde o jednu z nejmodernějších školek v Plzeňském kraji,“ doplňuje starosta Poběžovic Hynek Říha.

V nové školce se o děti stará vysokoškolsky vzdělaný personál a kapacita 100 dětí je téměř naplněna. Podle ředitelky zařízení slouží i dětem z okolí a ze sociálně znevýhodněného prostředí.

„Třídy jsou v rámci dotace vybaveny elektronikou a právě děti u tohoto prostředí mají šanci se dostat k počítačům. Máme i interaktivní tabule. Pro děti je to přínosem,“ má jasno Pekárová, podle které neproplacená korekce ROPu na provoz školky až tak nepůsobí.

„Je navržená tak, aby regionu pomáhala. Máme i třídu logopedickou, jsou tady dvojčátka, která mají vrozenou vývojovou vadu centrálního nervového systému a dětskou mozkovou obrnu. Chodí o berlích, školka je ale celá bezbariérová. Mohou se chodit i děti s problémy chování, autismu nebo děti s mentální retardací,“ podotýká Pekárová.

Děti v mateřské školce v Poběžovicích

Ale ani nadstandardní služby poběžovické školky problém s pokrácenou dotací neřeší. Výstavba stála 60 milionů korun a město mělo dostat 90 procent z ROPu Jihozápad. Nakonec inkasovalo o čtvrtinu méně a nevyhnulo se dalšímu šetření.

„Podnět k přezkumu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže jsme podali my. ÚHOZ nám v dubnu letošního roku odeslal oznámení s tím, že v současné době neshledává důvody pro to, aby zahájil správní řízení. Úřad Regionální rady není vázán se tímto rozhodnutím nějaký způsobem zaobírat, na korekci budeme trvat,“ říká Kubice z Úřadu regionální rady.

Město pochybnosti při výběrovém řízení odmítá

S tím se ale Říha nechce smířit: „Korekce byla provedena podle mého názoru provedena na základě trochu vykonstruovaného příběhu o tom, že jsme byli diskriminační ve výběrovém řízení. Pochybnost vznesenou úřadem Poběžovice zásadně odmítá.“

Říha navíc dodal, že město se svými právníky připravuje „žádost“ o přešetření. „Budeme žádat, abychom dostali dotaci vyplacenou v plné výši,“ dodal starosta Poběžovic.

Spor o peníze, které měly posloužit dobrému účelu, možná skončí u soudu a dluh města se bude zvyšovat o úroky z nesplacené půjčky.

autor: mkl
Spustit audio