Počet pacientů s koronavirem v nemocnicích Plzeňského kraje klesá

18. leden 2022 20:43, aktualizováno

Nemocnice Plzeňského kraje hlásily v posledních týdnech úbytek pacientů s covidem. V těchto dnech ale přibývá zpráv o rychlém šíření nakažlivé mutace omikron.

„V nemocnicích akutní péče, tedy v Rokycanech, Stodu, Domažlicích a Klatovech, se aktuálně léčí s covidem dvacet pět pacientů, z nichž šest je v těžkém stavu s přístrojovou podporou dýchání. Je to zhruba třetina stavu z konce prosince, kdy pacientů bylo až 75 a v těžším stavu přibližně dvacet. Právě od počátku prosince ta čísla postupně pomalu klesají s výjimkou krátké povánoční stagnace. Tím, že ubývají pacienti, jsme mohli zrušit některé covidové lůžkové stanice a zintenzivnit operativní léčbu o některé plánované operace, které se musely dříve odkládat. Přesto nelze vše rozjet na plný výkon, protože čekáme, jak situaci ovlivní omikron," uvedl mluvčí skupiny nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Pracovní karanténu raději ne

V souvislosti s variantou omikron zavedla vláda pro zdravotnické profese pracovní karanténu. Jiří Kokoška doufá, že ji nemocnice v praxi nebudou muset vůbec aplikovat „Pracovní karanténu vláda vytvořila z toho důvodu, že by se infekcí koronaviru nakazila většina zaměstnanců, bez nichž by nemocnice nebo pečovatelské domovy nemohly zajišťovat stěžejní zdravotnickou nebo sociální péči. My samozřejmě věříme, že k ničemu takovému nedojde. V Plzeňském kraji je ve srovnání s ostatními regiony Česka jedno z nejvyšších čísel proočkovanosti zdravotnického personálu, a to přes 80 procent. Kvůli variantě omikron se navíc na některých pracovištích vracíme k přísnějším protiepidemickým opatřením, jaká tu byla v prvních vlnách pandemie. Například častější dezinfekce některých prostor a povrchů a používání vyššího stupně respirátorů FFP3 na vybraných pracovištích. Snažíme se o maximální bezpečnost jak pacientů, tak i personálu,“ řekl Jiří Kokoška.

Co se týče nemocnosti personálu, je situace v nemocnicích Plzeňského kraje aktuálně dobrá. Z dvou tisíc pracovníků je v izolaci kvůli koronaviru zhruba 30 zaměstnanců, z nichž polovinu tvoří zdravotníci.

Zájem o práci v nemocnicích v Plzeňském kraji stoupá

Práce zdravotníků je v období pandemie velmi náročná a mnohdy vyčerpávající, přesto z nemocnic Plzeňského kraje kvůli tomu neodcházejí. Naopak zájem o tuto práci se zvyšuje. „V období jednotlivých vln pandemie se naopak zdravotníci vždy semknou a drží více při sobě a jsou loajálnější vůči nemocnici i ke svým kolegům. Podle čerstvých dat, která mám k dispozici, v nemocnicích Plzeňského kraje třetím rokem po sobě, rostl počet zaměstnanců a hlavně takzvaných nelékařských zdravotníků. My jsme v závěru uplynulého roku měli přepočteno na plné úvazky ve všech našich zařízeních, včetně nemocnic následné péče v Horažďovicích a Plané, 880 sester a 426 dalších nelékařských zdravotníků, jako jsou terapeuti, laboranti, porodní asistentky a podobně. Přičemž rok před tím to bylo 862 zdravotních sester a 399 těchto dalších nelékařských pracovníků, tedy meziroční nárůst je o 45 a oproti roku 2019 je to dokonce nárůst o nějakých 120 zdravotníků. Samozřejmě část zdravotníků i odchází, je to ale zpravidla běžná fluktuace," potvrdil Kokoška. Některé sestry odešly do důchodu a minulý rok byl podle něj mimořádný i tím, že odešlo velké množství zdravotnic na mateřskou dovolenou.

Ačkoliv počty zaměstnanců v nemocnicích, které spadají pod Plzeňský kraj, rostou. Neznamená to podle Jiřího Kokošky, že by nemocnice další pracovníky nepotřebovala. „Chceme naše týmy dál posilovat a rozšiřovat, ať už kvůli řešení fluktuace nebo z důvodu plánovaného rozšiřování péče. Ale třeba i v souvislosti s pandemií, protože péče v době pandemie je prostě personálně náročnější,“ doplnil mluvčí Jiří Kokoška a dodal, že aktuálně je nejvyšší poptávka ve všech nemocnicích Plzeňského kraje po všeobecných a praktických zdravotních sestrách.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio