Podlaha kostela Všech svatých možná skrývá tajemství

V kostele Všech svatých v Plzni na Roudné se propadá podlaha před oltářem. Důvodem je pravděpodobně krypta s ostatky duchovních nebo plzeňské šlechty.

Na konci prázdnin zaplní kostel Všech svatých v Plzni Roudné při mši mnoho věřících. Pravděpodobně se ale všichni vyhnou místu před oltářem. Propadá se tu totiž podlaha. Za dva roky o několik centimetrů. Proč se tak děje, zatím nikdo netuší. Možností je prý podle odborníků hned několik.

„Před dvěma lety jsme si všimli, že dlážděná podlaha z pískovce se propadá, propadání postupuje pomalu, ale stále. Jedná se asi o 5 centimetrů, na některém místě je vypadlá spárovací hmota,“ popsal Josef Kabát, člen spolku aktivistů, kteří se starají o kostel Všech svatých na Roudné a k němu přidružený hřbitov.

Co skrývá prostor pod podlahou?

Právě v místě, kde chybí spáry, můžeme spatřit jen tmu, která možná skrývá tajemství. Snad kryptu s ostatky duchovních nebo plzeňské šlechty. Bortí se také schody vedoucí k oltáři. Podle architekta Jana Soukupa, který bude mít opravu na starosti, by důvodem mohla být právě zborcená krypta.

„Možná proud vody vymlel podloží, nebo je tam krypta, která má zborcenou klenbu, kdybychom ji našli, museli bychom ji vyklidit a znovu vyzdít,“ plánoval. Kostel je živým místem, kde se pravidelně scházení věřící. Na konci prázdnit tady bude sloužit mši františkánský farář Šebestián Smrčina „Musíme to brát optimisticky, třeba tady něco zajímavého objevíme,“ uzavřel farář Smrčina.

autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio