Podmínky pro lyžaře na západě Čech jsou dobré, otevřeny jsou i níže položené areály

1. březen 2013

Západočeské hory stále nabízejí dobré podmínky pro běžkaře i sjezdaře. Lyžařské areály se snaží přilákat návštěvníky také řadou akcí pro děti i pro dospělé. A počty lyžařů by mohlo zvýšit i očekávané slunečné počasí o víkendu.

Otevřeno by měly mít všechy skiareály na Železnorudsku. „Pojedou všechny skiareály a zároveň budou upraveny i všecky běžecké stopy. Sněhová pokrývka je minimálně od čtyřiceti centimetrů sněhu, až po metr a více v nejvyšších polohách Železnorudska,“ popsal Václav Šebelík z tamního infocentra.

Pro vyznavače běžeckého lyžování jsou na Šumavě připravené desítky kilometrů tras, a to například na Modravsku, Kvildsku nebo Prášilsku.

Lyžovat se o víkendu bude také v níže položených areálech na Šumavě. Například v Kašperských Horách.

„Máme cca čtyřicet centimetrů sněhu, v provozu jsou všechny tři vleky plus dětský pás v lyžařské škole, i s kolotočem. Ještě je v provozu i funpark pro lyžaře i snowboardisty, měřený slalom,“ uvedl vedoucí skiareálu v Kašperských Horách Karel Pokorný.

Na lyže se mohou zájemci vypravit i na svah v šumavských Hartmanicích. „Máme připravenou sjezdovku. Sice sněhu není moc, protože teploty tomu moc nesvědčí, ale lyžovat se dá, perfektně upraveno všechno. Navíc v sobotu pořádáme dětské závody v obřím slalomu,“ uvedl majitel areálu František Šimek.

Obří slalom je určený jak pro předškoláky, tak pro školáky od první do deváté třídy, účastníci se mohou hlásit v sobotu do čtvrt na deset dopoledne.

Podobnou akci chystají v sobotu také v Kocourově u Klatov. „Máme plně upravenou sjezdovku rolbou. V sobotu u nás jede slalom pro děti, Kočičák 2013, a vzhledem k tomu, že nás oslovili dospělí, tak bude v závěru i kolo obřího slalomu pro dospělé,“ uvedl majitel areálu Vladimír Hájek. Závod Kočičák 2013 začíná v Kocourově v sobotu v 15.30.

Na západě Čech si o víkendu budou moci lidé zalyžovat také třeba v areálu Sádek na Domažlicku nebo v Přimdě na Tachovsku.

Krušnohorská magistrála nabízí 50 kilometrů tratí

I Krušné hory nabízejí ideální podmínky pro zimní sporty. Dostatek sněhu je na sjezdovkách a upraveny jsou i běžecké tratě.

Tradičně nejlepší situace je na vrcholku Krušných hor Klínovci. Na sjezdovkách leží přes metr upraveného sněhu. Pro běžkaře je upravená magistrála v délce asi 50 kilometrů.

„O víkendu má přijít po několika dnech, kdy nás trápily mlhy, slunečné počasí. V provozu jsou všechny lanovky i vleky a co se týká dětského parku, ten je samozřejmě také otevřený a pro děti zdarma,“ říká za provozovatele Adam Svačina. Také příznivci snowboardingu se tady mohou těšit na nové překážky.

Podobná situace je o pár kilometrů níže na Božím Daru. Sjezdovky jsou perfektně upraveny a po vydatném sněžení předchozích dnů jsou podmínky vynikající, jak potvrdil z areálu Neklid Filip Majkus.

„Boží Dar Neklid v této chvíli disponuje zhruba sedmdesáti až osmdesáti centimetry smíšeného přírodního a technického sněhu,“ řekl Majkus.

Sněžné dělo, lyžařská, sjezdovka

Vyznavači snowboardu se také mohou těšit na zajímavou víkendovou akci s názvem Just Ride.

„Což je akce určená pro všechny běžné snowboardisty a spočívá ve velkém testovacím centru, kde si lidé budou moci zdarma vypůjčit snowboardy od mnoha různých výrobců. Bude tam bohatý doprovodný program, soutěže o věcné ceny, ozvučený snowpark, profesionální snowboardisté, kteří poradí začátečníkům s různými triky, a mnoho dalšího,“ vysvětlil Majkus.

Dobré podmínky nabízejí i nižší střediska jako Nové Hamry nebo Mariánské Lázně. Jak uvedl Václav Černý z mariánskolázeňského areálu, na sjezdovkách je tam mezi čtyřiceti až osmdesáti centimetry upraveného sněhu.

„V provozu je kabinková lanová dráha, oba dva lyžařské vleky, extra dětský park s posuvným kobercem a lanovým vlekem. Co se týče běžeckého lyžování, zhruba kolem dvaceti centimetrů sněhu a upraveno by mělo být na víkend minimálně čtyřicet kilometrů běžeckých stop,“ řekl Černý.

I v Bublavě na Sokolovsku jsou sjezdovky i tratě připraveny. „Všechny sjezdovky otevřené, perfektně vysněžené a všechny vleky a lanovka také v provozu. Měl by být ideální lyžařský víkend. Co se týká běžek, tak běžecké stopy také upravené, takže i pro běžkaře by měl být tento víkend krásný ve stopě na sluníčku,“ doplnil provozovatel bublavského areálu Jiří Lhota.

Spustit audio