Podvodníci mají nový trik, nabídnou výměnu SIM karty a poté vás okradou

8. červen 2023 09:15, aktualizováno

Internetoví podvodníci jsou stále vynalézavější. Kriminalisty v Plzeňském kraji zaměstnává jejich nový trik s výměnou SIM karty do telefonu. Obětí podvodníků se stal například senior, který tak přišel o statisíce.

Podvodníci se vydávají za pracovníky mobilních operátorů a po telefonu nabízejí výměnu klasické plastové SIM karty za její elektronickou variantu, takzvanou eSIM. Pokud člověk výměnu odsouhlasí, do SMS zprávy mu přijde kód, který „operátorovi“ dle jeho instrukcí nadiktuje. Podvodník následně převezme plnou kontrolu nad telefonním číslem, dostane se do všech aplikací a mimo jiné i do internetového bankovnictví.

Kriminalisté se nyní zabývají případem, kdy muž v Plzeňském kraji přišel tímto způsobem o statisíce. „Postiženým je starší muž okolo 70 let. Zavolal mu falešný operátor, nabídl výměnu SIM karty a muž souhlasil. Jeho číslo bylo nějakou dobu nedostupné a během té doby číslo podvodník převedl na sebe. Pak se dostal do internetového bankovnictví a odčerpal odsud 850 tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Jak se takovému podvodu bránit? „Skutečný operátor by vám nikdy nevolal a nenabízel by výměnu SIM karty. O výměnu totiž může zažádat pouze sám uživatel daného telefonního čísla. Takže to je jasné poznávací znamení podvodu,“ prozradila Dagmar Brožová, která zároveň sdílela další opatření, která bychom měli dodržovat, abychom se do sítí takových podvodníků nelapili.

„Stále platí, že člověk by nikdy nikomu neměl sdělovat svoje piny, hesla a přístupové údaje. Policie, banka ani mobilní operátor tyto informace nikdy nepotřebují. Dále by se člověk měl vyvarovat vmanipulování do nějaké časové tísně, kdy na něj někdo tlačí, ať se honem rychle pro něco rozhodne. A v případě jakýchkoliv pochybností je nejlepší hovor okamžitě ukončit a informace si ověřit na oficiálních webových stránkách nebo telefonních číslech, ať už se jedná o mobilního operátora, nebo třeba o banku.“

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio