Pohádkový týden mají až do neděle v Mlázovech

Někdo tráví dovolenou u moře, jiný na horách a další se třeba vydá na náročné cyklistické putování. Dovolenou přesně na míru si připravili i dva ochotníci. On na týden opustil práci ve službách, ona přepážku na úřadu, a to jen proto, aby několikrát denně hráli pro děti loutkové představení v Pohádkové chalupě v Mlázovech.

Kromě divadelního představení čekají v Mlázovech na děti také pohádkové stezky s několika zastaveními. Je tu například brána Šumavy, věštírna nebo čertovna. A v samém rohu zahrady stojí malovaná maringotka. V té sice nestraší, ale aktuálně v ní mají přechodné bydliště dva kočovní herci z Docela malinkatého divadélka z Příchovic, Eva Krausová a Ludvík Pouza.

„Týden v maringotce je veliká a pozitivní změna, protože z každodenního shonu odejdete do přírody, kde Vás večer uspávají cvrčci, můžete se dívat na hvězdy, ráno Vás probudí ptáci a Vy hned můžete skočit do bazénu. Nemá to chybu,“ popsala Eva Krausová.

Na druhou stranu se musí umělci koncentrovat na svá vystoupení, protože podle Evy Krausové, dětský divák je velmi nesmlouvavý. Zároveň dodala, že oni mají na obecenstvo obrovské štěstí a třikrát denně si užívají velkou legraci.

Repertoár je prostý. Hrají se jen české pohádky

„My hrajeme výhradně klasické české pohádky, protože máme dojem, že právě ty dětem chybí. Zapomínají je a neznají je. Máme 24 maňásků, které nám šije jedna babička v jižních Čechách, což je taková roční práce,“ uvedl Ludvík Pouza.

Publiku už se divadélko představilo na různých místech nejen v České republice, ale i v zahraničí. „Hrálo se třeba pro pěstounské rodiny, pro Diakonii Plzeň při Dnech pro rodinu v Domažlicích a Sušici a často hrajeme na hradech a zámcích. Dokonce jsme už překročili i Schengen, protože jsme s maňásky hráli i v Rumunsku a na Slovensku,“ popsal divadelník Pouza.

Představení Docela malinkatého divadélka z Příchovic budou v Pohádkové chalupě v Mlázovech až do neděle vždy v 11, 13 a 16 hodin.

Akci doplňuje i večerní program jako letní kino a beseda s filmovými tvůrci nebo táborák a noční prohlídka Pohádkové chalupy.

autoři: en , jik
Spustit audio