Pojízdné prodejny zaváží zboží do menších obcí i během koronavirové pandemie

29. říjen 2020 11:00, aktualizováno

Dvakrát do týdne zavítá i do nejmenších vesnic na Klatovsku pojízdná prodejna. Koronavirová pandemie se na tržbách ani počtu zákazníků příliš neprojevila.

V úterý a ve čtvrtek vyjíždí do terénu pojízdná prodejna, na kterou většinou už zákazníci čekají na jejích zastávkách. Počet zákazníků zůstává i během covidové doby stále stejný, ale občas se objeví i noví nakupující. „Máme tady chalupu, jsme zde bez auta a nechceme nikam jezdit autobusem, tak nás zajímá, co zde mají,“ sdělila paní Vatlaková, která na prodejnu zavítala úplně poprvé a byla příjemně překvapena množstvím nabízeného sortimentu.

Pojízdná prodejna na Klatovsku

Prodejnu většinou navštěvují stálí zákazníci, kteří oceňují, že obchod do vesnice jezdí. „O kousek dál bydlí syn s rodinou, takže jednou za čas uděláme velký nákup a tady to pak jen doplňuji, ale pro toho, kdo je opravdu sám, si myslím, že je to velmi výhodné,“ oznámila paní Ilona Bradáčová.

Lidé převážně nakupují stále stejné zboží. „V první koronavirové vlně bylo znát, že přicházelo více lidí, kteří se stáhli z velkých měst, ale nyní je to zatím standartní,“ poznamenal provozovatel pojízdné prodejny, Daniel Motlík. Zákazníci si mohou nákup objednat také telefonicky, SMS zprávou, emailem či seznamem na příště. Prodejna dováží také sortiment, který běžně nenabízí jako je například drogerie nebo krmivo pro zvířata.

Prodejna dováží zboží i k zákazníkům domů

Pokud senioři nejsou schopni si pro nákup dojít, je zde možnost, že jim prodejna zboží přiveze až domů. Lidé však tuto možnost zatím příliš nevyužívají.

Po necelé půl hodině měl zástup lidí, čekající na prodejnu v šumavské vsi Rejštejn, nakoupeno. Pojízdná prodejna zajíždí do více než dvaceti obcí na téměř stokilometrovém okruhu, které její provoz dotují.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio