Policie opět varuje: Pozor na zloděje během Dušiček

1. listopad 2019 10:35

Je tu zase Památka zesnulých, chcete-li Dušičky. Svátek má být především tichou vzpomínkou na naše blízké zemřelé. Bohužel ale je to zároveň každoroční příležitost pro zloděje. A především starší lidé jsou pro ně snadným cílem.

Například na ústředním hřbitově v Plzni už dnes upozorňovali na všechna nebezpečí policisté. Procházeli hřbitov, vysvětlovali lidem základní pravidla bezpečného chování a rozdávali také drobné dárky.

Loni policisté na plzeňských hřbitovech naštěstí kvůli krádeži vůbec zasahovat nemuseli. Ale jeden kuriózní případ přece jen zaznamenali. Starší pán volal na policii, protože se domníval, že našel nevybuchlou munici z druhé světové války. Přijel tedy pyrotechnik se vším vybavením. Nakonec ovšem zjistil, že šlo pouze o větší urnu protáhlého tvaru.

Urny kdysi zloděje docela lákaly, to když se ještě vyráběly z mědi. Za poslední čtyři roky už ale nikdo žádnou takovou krádež v Plzni nehlásil. A to se týká i drobností, jako jsou květiny, věnce nebo vázy. Policisté na hřbitovech totiž hlídkují několikrát denně a jsou tu také bezpečnostní kamery.

Přesto je znovu důležité upozornit na několik zásad. Neberte si s sebou žádné cenné věci a větší obnosy peněz. Když upravujete hrob a odložíte si tašku nebo kabelku, mějte ji stále na očích. Pokud jdete pro vodu nebo s odpadem do kontejneru, všechny osobní věci si vezměte s sebou. Pozor dejte i na parkovištích u hřbitovů, kde zůstávají vozidla bez dohledu. Nenechávejte žádné věci na sedadlech. Takové předměty jsou pro zloděje obrovským lákadlem.

autoři: Jan Markup , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio