Policie pokračuje v hledání Romana Čabrady

14. listopad 2005

Policie je údajně na stopě vězně Romana Čabrady, který minulé úterý uprchl z plzeňské věznice společně s Rostislavem Roztočilem. Roztočil byl už v sobotu dopaden ve Stuttgartu. Policisté mají informace o pohybu Čabrady, z taktických důvodů je ale nebudou zveřejňovat, uvedla to mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Do pátrání po Čabradovi je nasazeno několik set policistů. policie upozorňuje na nebezpečnost odsouzeného vraha, který je pravděpodobně ozbrojen. Nadále trvá zvýšená kontrola automobilů na všech hraničních přechodech, pátrání pokračuje i v Německu.

Uprchlý vězeň Rostislav Roztočil byl v sobotu večer vzat v Německu do vydávací vazby. Poté, co česká strana doručí všechny podklady a písemnosti, zahájí německý soud řízení o přípustnosti jeho vydání do České republiky. Do Německa v současnosti míří usnesení o zahájení trestního stíhání, na jehož základě může být na Roztočila vydán mezinárodní zatykač. V současné době musí o dalším postupu rozhodnout příslušná státní zastupitelství a soudy v obou zemích.

Logo

Podle Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun se chtěl Roztočil v pondělí přihlásit německým úřadům. Údajně spoléhá na to, že když ho Německo v roce 1993 nevydalo, nevydá ho zase. Čeští žalobci a policisté věří, že se tato situace nebude opakovat a to nejen z důvodu našeho členství v EU, ale zejména proto, že jsou uzavřeny mezinárodní smlouvy. Podle plzeňské žalobkyně Antonie Zelené by Roztočil mohl být vydán do Česka nejdéle do měsíce. Kriminalisté také soudí, že by je Roztočil mohl k Čabradovi navést. Chtějí proto do Německa vyslat své vyšetřovatele, aby uprchlíka vyzpovídali.

Logo

Čabrada a Roztočil uprchli z věznice ukryti v bedně v nákladním voze. V útěku jim pomáhal komplic. Šéf vězeňské služby v den útěku odvolal ředitele plzeňské věznice, jeden z dozorců byl postaven mimo službu. Personálně nebo kázeňsky má být potrestáno minimálně šest dalších zaměstnanců věznice. Kriminalisté dosud nevědí, zda se uprchlíci rozdělili na české, nebo na německé straně. Podle spolku Šalamoun Čabrada Roztočila již v Německu nedoprovázel.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio