Policie zatím nedopadla dva uprchlé vězně, pátrací akce stále pokračuje

9. listopad 2005

Policie zatím nedopadla dva vězně, kteří uprchli v úterý dopoledne z plzeňské věznice. Rozsáhlá pátrací akce a mimořádná bezpečnostní opatření pokračují na území celé České republiky. Po uprchlých vězních z věznice v Plzni na Borech pátrá policie spolu s členy vězeňské služby.

Vězni Rostislav Roztočil a Roman Čabrada, jimž se podařilo utéci, byli odsouzeni za vraždu. Čabrada si odpykával trest za vraždu německého starosty a obchod s drogami, Roztočil za vraždu egyptského studenta. Policie ihned po útěku vyhlásila celostátní pátrání a zahájila kontroly na státní hranici i v okolí Plzně.

Logo

Oba vězni pracovali ve výrobě europalet. Podle vězeňské služby utekli z vnitřního pracoviště věznice v nákladním voze, zabaleni v paletě. Pomáhal jim při tom další člověk, jenž může být i zaměstnancem vězeňské služby. Paletu ovázal smršťovací fólií a ocelovou páskou. Správnou paletu schoval komplic do výtahu.

Generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula odvolal s okamžitou platností ředitele plzeňské věznice Bory Jaroslava Zemana. Nahradí ho šéf znojemské věznice Milan Václavek. Do plzeňské věznice bude také vyslána komise, která okolnosti útěku prošetří. Dosavadní pravidelné kontroly byly okamžitě nahrazeny nepravidelnými.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio