Policisté v těchto dnech kontrolují zabezpečení zazimovaných chat

16. listopad 2023 13:57, aktualizováno

Vzít za kliku a zkontrolovat, zda se dveře neotevřou. I to je úkolem policistů, kteří se vydávají na preventivní kontroly chatových oblastí. Ti prošli v uplynulých dnech mimo jiné chatičky u Kařízku na Rokycansku.

Každý podzim je to podobné, majitelé chat a chalup se přesouvají zpátky do měst. Toho se snaží využít zloději, kteří v chatách hledají cennosti – ty se pak pokouší prodat. I proto policisté chatové oblasti kontrolují. Tento týden se například vypravili na Rokycansko. Kontrolují zabezpečení dveří, způsob zazimování chaty a prohlédnou okolí, zda se v bezprostřední blízkosti chaty nenacházejí nástroje, kterými by mohl potenciální zloděj dveře vypáčit.

Při kontrole chat pomáhá i policejní pes. „Kdybychom například zjistili nějakou narušenou chatu, plot může přeskočit pes, jenž dostane povel vyhledání pachatele. Pes situaci prověří a my pak můžeme vstoupit na pozemek s větší jistotou,“ říká podporučík Václav Prášil. Pokud zvíře zjistí něco podezřelého, zpozorní, nastraží uši, napruží ocas a svým chováním policistům naznačí, že se něco děje.

„Pro psa není služba u policie jednoduchá. Musí například zvládnout několik hodin starou stopu, to znamená roztřídit všechny pachy na místě, vybrat ten správný a pak ho sledovat. Samozřejmě ho taková práce vyčerpá,“ říká Václav Prášil.

Pokud majitelé chaty po příjezdu na svůj pozemek zjistí, že došlo k vloupání, nejdůležitější je dle policistů, aby nedošlo ke znehodnocení důležitých stop. Majitelé by tedy neměli vstupovat do chaty ani se něčeho dotýkat, stačí, když okamžitě zavolají na linku 158, a policie už se o vše postará.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio