Policisté vyrazili k obchodním centrům, radí občanům, jak se bránit krádežím

15. prosinec 2023 16:54

Zapínat si tašky, nenechávat nic v autě, dávat si na věci pozor. To jsou základní opatření pro to, abychom se nestali snadným terčem zlodějů. Během předvánočních nákupů tyto zásady připomínají policisté v rámci preventivních akcí po celém Plzeňském kraji.

V předvánoční době kroky nejednoho nás vedou na nákupy a tedy na místa, kde jsou davy lidí a která tím pádem lákají i zloděje. Protože asi nejúčinnější obrana je prevence, můžeme v těchto dnech potkat u obchodních center nebo na trzích policejní hlídky. Nakupující i řidiče tam upozorňují na dodržování několika jednoduchých pravidel, která nic nestojí, ale mohou hodně ušetřit.

Kterých zásad bychom se měli držet? To shrnula policejní mluvčí Dana Ladmanová. „Klíčové je nenechávat při odchodu na nákupy v autě žádné cennosti, osobní doklady či mobilní telefon. Pokud jsme už předtím nakoupili v jiném obchodě, nákup uložený v autě bychom měli odklidit z viditelných míst. Určitě je vhodné nedávat si na jedno místo peníze a doklady, krádež peněženky totiž pak bolí o to více. Rozhodně by se lidé měli vyvarovat také nošení více platebních karet pohromadě, a to včetně PIN kódů.“

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio