Poliklinika v Chodově se stane základnou pro sociální služby

Základnou pro sociální služby by měla být do budoucna poliklinika v Chodově na Sokolovsku. Její zdravotní poslání skončilo poté, co všichni lékaři, které poliklinika zaměstnávala, postupně své ordinace zprivatizovali. V poliklinice už nyní působí městská pečovatelská služba. Další služby by měly postupně přibývat. Vítaný by byl například stacionář pro seniory.

Jak informoval starosta Josef Hora, zdravotní funkce polikliniky v podstatě skončila. Příspěvková organizace nyní jen pronajímá ordinace soukromým lékařům. Vedení města nejprve zvažovalo, že správu budovy převede pod městskou organizaci Bytservis, nakonec ale převládla myšlenky pověřit polikliniku sociálními službami.

arteterapie

Radnice vypsala výběrové řízení na nového ředitele, který by měl navrhnout, jak v souladu s komunitním plánem nabídnout ve městě další sociální služby. Město v současné době dotuje pečovatelskou službu asi půl milionem korun ročně, další asi milion korun vynakládá na další sociální služby nebo akce zejména pro seniory.

Podle průzkumu, který byl součástí tvorby komunitního plánu sociálních služeb, by občané Chodova uvítali například vznik stacionáře pro seniory. Zatím nerozhodnuto je ohledně převzetí penzionu pro seniory, který ve městě provozuje zatím Karlovarský kraj. Zastupitelé se sice už před časem dohodli, že po vyjasnění financování penzion město převezme, ale konečné rozhodnutí zatím nepadlo. Pro město by totiž vznikla provozováním zátěž ve výši asi pět milionů až šest milionů korun.

Stacionář
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio