Poslední prázdninový víkend patří v Plzni pivu. Koná se tradiční Pilsner Fest

31. srpen 2012

Podobně jako Mnichov má svůj Oktoberfest, Plzeň ožívá jednou za rok Pilsner Festem. O víkendu organizátoři očekávají až 50 tisíc návštěvníků, pro které připravili nejen dostatek zlatavého moku, ale také koncerty a další zábavné akce.


Loni Pilsner Fest přilákal 42 tisíc lidí, kteří vypili 130 tisíc půllitrů plzeňských piv. Letošní Pilsner Fest začíná dnes v 17 hodin a skončí v neděli brzo ráno a podle Vladimíra Juriny z vedení pivovaru, prý to bude ještě větší oslava než loni. Letos přibylo například výčepních kohoutů, už jich je 170, aby nebyly tak dlouhé fronty.

Také hudební program bude nabitý. Na třech scénách vystoupí 30 kapel nebo sólových muzikantů, které osloví nejrůznější věkové kategorie. Na horní scéně se dnes v 18 hodin můžete těšit na koncert J.A.R. Ve 20 hodin se koná vystoupení Koller Bandu a ve 22,30 následuje Vypsaná Fixa. Na závěr – 30 minut po půlnoci koncertuje Walda Gang. Dolní scéna zahájí v 17,30 účinkováním skupiny Rybičky 48, kterou vystřídá ve 20,15 G – point Hunters. Ve 22 hodin nastoupí Jesus – Kamil Střihavka a Band a úderem půlnoci začne koncert Charlieho Straighta. V sobotu na dolní scéně začíná ve 12,30 vystoupení Grande Tete, ve 14,30 přijde Jiří Schmitzer, v 16,30 na vás čeká Žentour, v 18,30 Sto stupňů, v 21 hodin Le pneumatik a o půlnoci kapela Goodfessas. Koncerty na Horní scéně zahájí ve 13 hodin Gipsy . cz a po dvou hodinách do 19 hodin se vystřídají Mága a Žďorp, 100 zvířat, a Prago Union. V 21,30 vystoupí Tatabojs a ve 23,10 UDG.

Prostou dostanou i finalisté soutěže Prazdroj talentů. Spolu s kategorií „hudební skupina“ vystoupí zajímavé formace také v kategorii „taneční skupina“. Zábavu přinese pořad Komici s.r.o. s Ivou Pazderkovou, Milošem Knorem či Danielem Čechem.

Pivo

Velkým překvapením programu je účast olympioniků z Londýna. Návštěvníci si budou s nimi moci zasoutěžit v jejich disciplínách a získat od nich podpis. V sobotu se mohou návštěvníci těšit například na setkání se zlatými medailisty Mirkou Knapkovou a Davidem Svobodou.

I letos čeká hosty festivalu výzva k vytvoření nového rekordu v hromadném přípitkunaráz si musí připít více než 5 493 lidí.

V doprovodném programu je v rámci letošního 170. výročí připravena unikátní expozice, která ve čtyřech stanech nabídne autentické prostředí pivnic s plzeňským pivem v nejrůznějších dobách jeho historie. Samozřejmostí se už staly netradiční prohlídky návštěvnických tras Pilsner Urquell a Gambrinus. Jak se vyrábějí sudy, názorně předvede bednářská parta, jak se pivo čepuje, představí stánek Pilsner Urquell Master Bartender s úspěšnými absolventy této prestižní soutěže.


Kvůli Pilsner Festu bude i letos uzavřená silnice, která vede kolem pivovaru. Uzavírka začne v pátek v 21 hodin a skončí v neděli v 5 ráno, řidiči budou muset místo objíždět.

autor: lum
Spustit audio