Poslední představení „Švandy dudáka“ má na programu festival Divadelní léto pod plzeňským nebem

12. červenec 2019 10:00

Tylova hrdinu v podání Ondřeje Rychlého od 20. července vystřídá vloni premiérovaný „Cyrano“. Tam je hlavním tahákem herec Michal Dlouhý v hlavní roli.

Poprvé se hrálo na scéně U Ježíška poblíž Radbuzy, v místě zatím nejvzdálenějším centru Plzně. Podle dramaturga festivalu Jana Andrleho změnu prostředí většina diváků ocenila, což se ukázalo i na tom, že vstupenky na všechna představení se vždy téměř vyprodala.

„Novému prostředí přáli i diváci, byť ze začátku nemohli úplně najít cestu na nové místo U Ježíška. Už ji ale našli, a jsme tomu moc rádi. Dnes večer hrajeme naposledy a máme na Švandu vyprodáno. Pokud by i přesto někdo chtěl ještě přijít, může zkusit, zda se třeba nějaký lístek nevrátil. Navíc jsou tam po obou stranách široké schody, na kterých se dá taky sedět a myslím, že je z nich docela dobře vidět. Sám tam sedávám,“ řekl Jan Andrle a dodal, že na dnešní představení je hlášené chladnější počasí, a tak by se měli všichni diváci raději tepleji obléct.

Divadelní léto pod plzeňským nebem je pro herce i celý tým velmi náročné. Každý den po několik týdnů musejí absolvovat nejen stres kolem představení, ale i rozmary počasí. „Myslím, že to zvládali s humorem. Trochu se přioblékli, alespoň Ti, kteří mohli. Je z nich moc dobrá parta a mají velkou radost z reakcí, jak diváků na místě, tak z písemných třeba na idivadlo.cz, protože jsou velmi kladné,“ uvedl dramaturg.

Scéna U Ježíška se osvědčila

Ačkoliv je prostor U Ježíška centru relativně vzdálen, a mohlo by se zdát, že oproti náměstí Republiky nenabízí takový komfort, není tomu tak. Celkovou atmosférou i po technické stránce bylo naprosto vyhovující. Jediný zádrhel organizátoři podle Jana Andrleho řešili při nedávných velkých vedrech a suchu, kdy museli dokonce požádat hasiče, aby pokropili trávu v okolí scény.

„Místo U Ježíška se velmi líbilo Radovanu Lipusovi, takže na příští rok „Shakespear v Hollywoodu“ na tomhle místě zůstane. A byla se tu podívat i režisérka Martina Schlegelová, která bude režírovat za dva roky, a i jí se to místo docela líbilo, ale ještě není jisté, jestli také ona bude chtít zůstat. Nová místa pro pořádání festivalu hledáme denně. Někteří lidé nám radí, kde všude by se dalo hrát. Musí se tam ale vejít elevace, technické zázemí, někde jsou problémy s majiteli těch pozemků, tohle všechno je potřeba brát do hry, ale za všechny tipy jsme moc vděční,“ dodal dramaturg Jan Andrle.

Poslední letošní představení Švandy dudáka na scéně U Ježíška začíná dnes ve 20:30 hod. Od 20. do 27. července ho nahradí Cyrano v režii Ivana Řezáče s Michalem Dlouhým v hlavní roli. 

autoři: Petra Kosová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio