Poslední srpnové dny na švihovském hradě tradičně patří nočním oživeným prohlídkám

30. srpen 2013

Švihovský hrad dnes a zítra večer opět ovládnou noční oživené prohlídky. Vycházet budou od půl sedmé až do desáté večer každou půl hodinu, a i když jde o zábavnou akci, tradičně návštěvníky seznamují i s nějakou zdejší historickou zajímavostí.

Noční oživené prohlídky v závěru prázdnin mají na Švihově už více než desetiletou tradici. Zajímavostí je, že se každý rok věnují jiným tématům a jiné době, i když pokaždé ve vztahu k místní historii.

Letos se průvodcem návštěvníků stane vůbec první majitel švihovského panství Držkraj. Autor scénáře a herec Petr Vlk Lněnička přiblížil, v čem se pojetí prohlídek tentokrát odlišuje od předešlých ročníků.

„Jsou jiné v tom, že kolegové přišli s myšlenkou, že uděláme průřez staletími hradu. A podle toho je scénář upraven, a co obraz, to jiná doba hradu, která byla něčím zajímavá,“ upřesnil.

„Letos po dlouhé době jsme se dostali zpátky do tanečního sálu a kaple, což myslím, že diváci velmi uvítají, protože místnosti jsou zajímavější než sklepení, kde se převážně účinkovalo v minulých letech. Nehledě k tomu, že se nám to hodí i časově. Ono přesunout několik staroušků po schodech není tak jednoduché,“ dodal.

I když jde o scénář zcela nový, ani letos návštěvníci nepřijdou o Půtu Švihovského, děsivého čerta, tanec či souboje.

Obvykle noční oživené prohlídky přilákají více než čtyři stovky diváků za večer a kvůli omezené kapacitě je proto lepší rezervovat si místo telefonicky předem.

autor: en
Spustit audio