Post Bellum chce objevit zapomenuté příběhy z 20. století

28. srpen 2017

Nechte si od svých starších příbuzných a známých vyprávět válečné i jiné příběhy. Dokud tito lidé jsou a dokud si je pamatují. Před více než patnácti lety začala právě paměti lidí shromažďovat a nahrávat organizace Post Bellum. V rámci projektů Příběhy našich sousedů nebo Paměť národa zachytila tisíce lidských osudů a vzpomínek.

Post Bellum sídlí v Praze, nově chce být ale i v krajích. Pobočky mají být ve Zlíně, Hradci Králové, Ostravě a také v Plzni.

„Hlavním cílem Paměti národa Plzeň bude zpovídat stovky, možná tisíce starých lidí, kteří mají vzpomínky na období druhé světové války a období komunismu. Jsme skutečně poslední generací, která může vyzpovídat tyto pamětníky, kteří nosí sebou dějepis trochu jinak, než se učí na základních školách. Myslím, že právě z těchto vzpomínek se zvláště mladí lidé mohou poučit, jak důležité je nezapomínat, chránit si svobodu i liberální demokracii,“ řekl ředitel organizace Post Bellum Mikuláš kroupa.

Na některých projektech Post Bellum spolupracuje i s Českým rozhlasem. Sbírá vzpomínky veteránů, politických vězňů, lidí, kteří přežili holocaust, ale také příběhy bachařů nebo agentů tajné bezpečnosti.

„Není jednoduché odpovědět na otázku, kdo je pamětníkem. Každý z nás svým způsobem prožívá zajímavý příběh, ale také se s ním nesvěřujeme, pakliže je to intimní a osobní. Nás zajímají ty, které mají svědectví o událostech 20. století,“ doplnil Mikuláš Kroupa.

Post Bellum chce pokračovat v započatých projektech. Například žáci budou pod vedením učitelů zachycovat další příběhy našich sousedů. V každém městě bude k tomuto účelu zřízeno nahrávací studio pro rozhlasovou, ale i televizní techniku.

Post Bellum hledá nové lidi

Teď hledá Post Bellum lidi ochotné pro nové pobočky pracovat a také ředitele poboček. Přihlášky mohou zájemci posílat ve Zlíně do konce srpna, v Plzni, Hradci králové a Ostravě do 30. září. Ve městech, kde budou nové pobočky, zároveň vzniknou i tak zvaná kolegia.

„Pro Paměť národa je důležité vytvořit kolem sebe společenství lidí, kteří se za tu myšlenku postaví. Kteří podporují a vysvětlují, proč mají lidé vyprávět příběhy a proč je důležité nezapomínat. Proto jsme také oslovili řadu osobností,“ uvedl Kroupa.

Součástí plzeňského kolegia bude mimo jiné plzeňský biskup Tomáš Holub. „Já jsem přesvědčen, že v okamžiku, kdy jsme schopni navázat na to, co se stalo s tím, že ty věci pravdivě pojmenujeme, neživíme nějaké fámy nebo nezapomínáme tak, že bychom dělali tlustou čáru, která je vlastně nezodpovědná, tak v té chvíli je potřeba podporovat každého, kdo chce pravdivě minulost slyšet, zpracovat a zachovat tak, aby jí mohly mít i budoucí generace jako součást své historie. To dělá Post Bellum skvěle a já jsem rád, že něco takového bude i u nás na Plzeňsku,“ dodal Holub.

Podle šéfa Post Bellum Mikuláše Kroupy budou kolegia vybírat například nové regionální ředitele. Jejich členové budou mít ale i řadu dalších úkolů. „Budou se pravidelně setkávat, promýšlet projekty, které by se daly realizovat, ať už se jedná o vydání nové knížky, výstavu nebo o způsob jak nacházet staré pamětníky,“ vysvětlil Kroupa.

V budoucnu chce Post Bellum do krajských měst rozšířit běh pro Paměť národa a založit v regionech i tradici máků, kdy lidé v regionech 11. listopadu připnutím kvítku vlčího máku vzpomínají na účastníky druhého a třetího odboje.

autoři: lum , jik
Spustit audio