Postavit si roboty a naprogramovat zkoušejí děti na letní univerzitě JuniorFEL v Plzni

30. srpen 2017

Na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni je tento týden živo. Už po 11. tam totiž probíhá dětská letní univerzita nazvaná JuniorFEL. Letošního ročníku se účastní 60 žáků od páté třídy základních škol až po maturitní ročníky. Žáci se hravou formou seznámí se základy elektrotechniky a elektroniky.

„Na upraveném spinningovém kole máme generátor, který vyrábí 24 voltů a výkon se určí podle toho, jak žák šlape. Na základě toho se rozsvěcí určitý počet žárovek. Počítač to přesně změří, a protože my děti zvážíme, změříme i víme jejich věk, je to porovnatelná soutěž. Potom jim dáváme různé ceny,“ popsal Bohumil Skala, který je lektorem na letní univerzitě JuniorFEL.

Na Fakultě elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni je tento týden živo. Už po 11. tam totiž probíhá dětská letní univerzita nazvaná JuniorFEL

Toho co mohou děti na univerzitě zažít a vidět je ale mnohem víc. „Mohou si složit model motorů, kde si děti vyzkouší elektrické pole a jeho praktické využití. Další studenti se pokusí sestavit lego roboty, které naprogramují a letos budou dělat soutěž sumo. Poslední máme radiotechniku, kde už si vyzkoušeli hon na lišku. Sestavili si antény a běhali po areálu univerzity. Společně s tím řeší GPS příjem a navigace,“ doplnil organizátor JuniorFEL na ZČU v Plzni Jaroslav Fiřt.

Také 11. ročník přinesl dětem zajímavý a naučný program

Fakulta elektrotechnická Západočeské univerzity v Plzni pořádá JuniorFEL již po 11. Každý rok se snaží program i úkoly pro děti obměňovat. Letos se dozvědí například, jak vznikají blesky, co pohání tramvaje a trolejbusy nebo jak funguje gyroskop. V laboratořích školy si sami vyzkoušejí celou řadu zajímavostí.

„Programujeme tady roboty pomocí bloků, kdy graficky na počítači z jednotlivých bloků sestavíme program, který nahrajeme do robota a ten ho potom vykonává. Začátek dělají studenti společně se mnou, potom už na vylepšeních budou pracovat sami,“ vysvětlil lektor Petr Weissar.

V pátek 1. září čeká účastníky JuniorFELu slavnostní promoce, při které jim děkan Fakulty elektrotechnické předá diplomy.

autoři: mkl , jik
Spustit audio