Postcovidovou jednotku v Janovicích opouští první senioři

11. srpen 2021 14:10, aktualizováno

V domově se zvláštním režimem Clementas v Janovicích nad Úhlavou na Klatovsku funguje už několik měsíců postcovidová jednotka pro seniory, kteří prodělali koronavirus a měli následné zdravotní potíže. Aktuálně ji opouští první klienti, kteří zde strávili několikaměsíční léčbu.

Pacientky z postcovidové jednotky centra Clementas se sestřičkou

Seniorů pozitivně testovaných na nemoc covid-19 ubývá, naopak roste počet těch, kteří se z nemocnic vracejí, ale kvůli postcovidovým potížím se doma nezvládají sami o sebe postarat. Léčba v janovickém Domově Clementas trvá i několik měsíců a zájem o tuto službu je stále větší.

Po prodělání koronaviru se pacientům dostavily komplikace spojené se ztrátou orientace, točením hlavy, zhoršenou mobilitou, únavou, závratěmi a pocity na omdlení. Někteří pacienti, kteří do domova přišli, nemohli vůbec chodit. Díky intenzivní péči se jejich stav zlepšuje. Senioři si služby Domova Clementas ohromně chválí.

„Tahle postcovidová služba je typicky poskytovaná klientům, kteří už nepotřebují hospitalizaci, ale jejich stav není natolik dobrý, aby mohli jít sami do svého domácího prostředí,“ uvedla vrchní sestra Martina Kolářová. Mozek si senioři procvičují při hraní společenských her.

Pacientky z postcovidové jednotky centra Clementas

Senioři z nemocnice po prodělání nemoci přicházejí oslabení. Potřebují základní rehabilitaci a nastavení výživy. „Než se obnoví svalová hmota a lidé dostanou nějaký režim, tak to trvá několik týdnů až měsíců, a protože jsou oslabení, tak nezvládnou ten samostatný život, který měli předtím,“ doplnila generální ředitelka Domova Clementas Renata Prokešová.

Aktuálně je na postcovidové jednotce přes 40 klientů, kteří měli po prodělání nemoci covid-19 nějaké problémy. Často i samotnou nemoc překonali relativně bez obtíží. Komplikace se ale dostavily později.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio