Potřebujete nový pas či vyměnit občanku? Připravte se na delší fronty na úřadech

26. červenec 2023 18:45, aktualizováno

Pokud se chystáte na dovolenou, dobře si zkontrolujte platnost svých dokladů. Vyřídit si občanský průkaz nebo pas nemusí být teď v létě vůbec rychlé. Zvýšený počet žádostí zaznamenali i na magistrátu v Plzni.

V době letních dovolených si často uvědomíme, že nemáme platný cestovní pas nebo že nám končí platnost občanského průkazu. V tu chvíli se vydáme na úřad požádat o nové doklady. Třeba v Plzni teď úředníci odbaví za týden až tři tisíce klientů. Přestože je jejich počet vysoký i během roku, teď v době dovolených přichází každý týden stovky lidí navíc. 

„V pondělí a ve středu, kdy máme dlouhý úřední den, přijde v průměru 750 až 800 lidí,“ uvádí Hana Strejcová z odboru správních činností plzeňského magistrátu. „Čekací doba na odbavení je kolem 30 minut, ve špičce ale mohou klienti čekat i hodinu. Na začátku léta byl zvýšený zájem o pasy, teď už se jsou pasy a občanské průkazy v podstatě vyrovnané.“

Kdo nechce stát dlouhou frontu, může se dopředu objednat online přes systém Úřad bez čekání. Klienti, kteří mají předem rezervovaný určitý čas, jsou pak na úřadě odbaveni přednostně. Až poté přicházejí na řadu ti, kteří dorazili bez objednání.

A jak je to se lhůtami na vyhotovení? „Standardní doba je do 30 dní. Občanský průkaz vyhotovíme zdarma, cestovní pas stojí 600 korun,“ prozrazuje Hana Strejcová. Kdo na doklad spěchá a chce ho mít do pěti pracovních dní, či dokonce za 24 hodin pracovního dne, musí si připlatit.

Vyřídit si novou občanku nebo pas, případně si pro hotový doklad přijít, mohou zájemci od pondělí do čtvrtka v úředních hodinách. Ty jsou v pondělí a ve středu od 8 do 18 hodin a v úterý a ve čtvrtek od 8 do 14 hodin.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio