Pracovníci údržby v Klatovech mají teď plné ruce práce. Celé dny zalévají městské parky a záhony

V Klatovech letos vysadili přes 100 tisíc letniček a v parcích je přes sto nových stromků. Aby přežily letošní léto, musejí je pracovníci technických služeb několikrát denně zalévat.

Starat se o zeleň letos v létě, kdy panují po celém Česku extrémně vysoké teploty, je téměř sisyfovská práce. Technické služby v Klatovech museli do terénu nasadit skoro všechny své lidi. „Jeden velký záhon zaléváme zhruba půl hodiny. Vše se musí pořádně prolít, aby to neuschlo. Co jsou ta horka, zaléváme celý den. Je to obtížné, ale musíme to stíhat,“ popsal pracovník technických služeb Josef Prosr.

Jen za červenec na zalévání v Klatovech spotřebovali zhruba 260 metrů krychlových vody.

Zahradníci se teď v Klatovech nezastaví

„Denně na zalévání spotřebujeme 16 až 20 kubíků vody. Zaléváme v průběhu celého dne. Nelze zalévat jen ráno a večer, protože při tom množství, které máme, bychom to nestihli uzalévat. Samozřejmě každý ví, že správně by se mělo zalévat ráno nebo večer, ale technicky to v tomto období možné není. Kdo může, je teď nasazen na zalévání. Jiná údržba města je ale také nutná, takže jedna skupina pleje, druhá seká trávu a další prořezá keře. Zahradníci prostě nemají ani minutu volna po celý rok,“ uvedla vedoucí střediska veřejná zeleň Ilona Matoušová.

Na zalévání má město povolený odběr z Drnovského potoka. Objem, který spotřebuje je opravdu velký. „Na jaře jsme vysadili přes 110 tisíc letniček na třináct centrálních záhonů. V loňském roce jsme vysadili sto nových stromů, které je také potřeba zalít, protože jinak to všechno uschne. Voda není potřeba jen na zalévání zeleně, ale kropí se i komunikace a další věci s tím spojené,“ doplnil ředitele technických služeb Peter Pošefka.

Kvůli velkému suchu se teď v Klatovech zalévá i ve dvou směnách.

autoři: en , jik
Spustit audio