Pradlena, brusič, zámečník, masér i nosič - hokejový kustod musí ovládat hned několik profesí

24. září 2015

Nejsou skoro vidět, média se o ně téměř nezajímají, přesto by bez nich téměř žádný hokejový klub nemohl fungovat. Kdo jiný by hráčům nabrousil brusle, vypral dresy, donesl nápoj nebo namasíroval zápasem nebo tréninkem zmožené tělo. Jedním z nejzkušenějších kustodů HC Škoda Plzeň je Jaroslav Kugler.

Co si nestihl jako hráč – splnil si někdejší plzeňský házenkář Jaroslav Kugler jako masér a kustod. Nejprve se staral o házenkářskou reprezentaci. Teď už je několik let součástí té hokejové.

Jedním z nejzkušenějších plzeňských kustodů je Jaroslav Kugler z HC Škoda Plzeň

Co si nestihl jako hráč – splnil si někdejší plzeňský házenkář Jaroslav Kugler jako masér a kustod. Nejprve se staral o házenkářskou reprezentaci. Teď už je několik let součástí té hokejové.

Díky tomu se podíval třeba na mistrovství světa nebo na olympijské hry v Soči, kde se staral o ty největší české hvězdy v čele s Jaromírem Jágrem.

Doma je ovšem Jaroslav Kugler v Plzni. Na plzeňském zimním stadionu stráví během sezóny třeba i 16 hodin denně. A na starosti toho má opravdu hodně.

Tím nejdůležitějším je na masážním lůžku napravovat pochroumaná těla plzeňských hokejistů. Když nikoho nic nebolí, může Jaroslav Kugler brousit brusle. Každému přesně na míru. Ty nejostřejší mívají gólmani. Naopak co nejmělčí žlábek si vždy přeje obránce Jakub Lev.

Pokud je času trochu víc, je třeba vyrazit do zámečnické dílny. Někteří hráči si totiž objednávají zvlášť nože bruslí a zvlášť boty. Na řadu tedy přichází nýtování. Třeba ale Martinovi Strakovi bylo nutné nože k botám šroubovat – a to hned šestkrát za sezónu.

Když Jaroslav Kugler nenýtuje, nemasíruje, nebrousí, dost pravděpodobně je v prádelně s hokejovou výstrojí. A přitom musí dávat dobrý pozor, aby mu dres nespadl na zem … tahle neopatrnost by totiž přivolala na plzeňské Indiány velké hokejové neštěstí.

autor: jnm
Spustit audio