Praktickou výuku budoucích učitelů zajistí grant EU

Téměř šestimilionový grant z Evropských sociálních fondů získala Pedagogická fakulta Západočeské univerzity. Peníze jsou určeny na praktickou výuku budoucích učitelů. Fakulta věří, že se studenti díky této dotaci lépe připraví na své povolání. Projekt začal v listopadu 2005 a potrvá dva roky. Je do něj zapojeno přes 1000 studentů a téměř 70 partnerských škol, zejména z Plzně.

Absolventi by tak měli být lépe připraveni na výuku podle nových školních vzdělávacích programů, podle kterých se začne učit od školního roku 2007/2008.

Studenti chodí do vyučovacích hodin na partnerských školách nejprve na takzvané náslechy, tedy nejprve sledují zkušené učitele v hodinách. Později už sami vedou výuku a s učitelem ji po hodině rozebírají. Součástí bývá i videozáznam z takové hodiny. Část dotace je proto určena i na kvalitnější vybavení kateder snímací technikou.

Ve škole

Pedagogická fakulta je největší ze sedmi fakult Západočeské univerzity v Plzni. Studuje na ní 3300 studentů v denním studiu. Od nynějšího akademického roku nabízí fakulta nově strukturované studium řady oborů, rozdělené na dvouleté bakalářské a magisterské studium. V příštím akademickém roce otevře historická studia, v dalších letech chce otevřít obor psychologie pro vzdělávání a výchovu k podpoře zdraví.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio