Pravoslavní křesťané slavili Nový rok

15. leden 2007

Pravoslavní věřící si včera (14.1.) připomněli příchod Nového roku . Pravoslavná církev nepřevzala v 16. století gregoriánský kalendář zavedený papežem Řehořem XIII. a řídí se dřívějším juliánským. Podle něj připadají Vánoce, tedy svátek narození Ježíše na 6. ledna. O týden později pak následuje začátek nového roku. Při bohoslužbách se věřící sešli také chrámu sv. Petra a Pavla v Karlových Varech a dalších kostelech pravoslavné církve v Karlovarském kraji.

Podle Západočeského arciděkana pravoslavné církve Jana Křivky z Františkových Lázní, tradiční náplní novoroční bohoslužby je svěcení jordánské. Slavnostní liturgii předcházela v Karlových Varech ještě sobotní odpolední bohoslužba. Kromě Karlových Varů, kde se nachází díky početné skupině ruských návštěvníků asi nejvíce pravoslavných věřících, se mše konaly i dalších městech Karlovarského kraje, ve Františkových Lázních, v Mariánských Lázních i jinde.

Logo

Západočeský okružní protopresbyterát je největší a sdružuje v současné době 11 farností. V tomto protopresbyterátu je také zastoupení ruské pravoslavné církve v České Republice, právě v Karlových Varech. Podle Křivky je počet pravoslavných věřících v Česku poměrně stálý a odhaduje se na 25.000 lidí. V minulosti dokonce byly silné přírůstky věřících, když se ze zemí bývalého Sovětského svazu do vlasti vraceli Češi. Velká část z nich byla pravoslavného vyznání. Například v Karlovarském kraji našla domov poměrně početná skupina Volyňských Čechů v Rovné na Sokolovsku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio