Pražená semínka
podle paní Lenky Rojíkové.
Suroviny:
semínka slunečnice
semínka dýně
mandle (loupané nebo i neloupané)
mořská sůl nebo sójová omáčka
Postup:
Hrst semínek nebo mandlí propláchneme v cedníku, necháme okapat a poté prosušíme a zlehka opražíme na těžké pánvi. Během pražení nezapomeneme promíchávat. Každá semínka pražíme zvlášť, protože některá jsou hotová dříve, jiná déle. Nakonec je můžeme ještě na pánvi lehce posolit mořskou solí nebo zakápnout sójovou omáčkou a všechna hotová semínka společně prohřát.
Propláchnutí semínek je nutné kvůli tomu, aby se tuk v semínkách obsažený nepřepálil!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.