Pražské Klementinum hostí Jubilejní výstavu betlémů. Představuje i třímetrový mechanický betlém

29. listopad 2023

V prostorách pražského Klementina se koná Jubilejní výstava betlémů. Je českým příspěvkem k celosvětovým oslavám 800. výročí, kdy vůbec první betlémskou scénu postavil svatý František z Assisi. Výstava se koná jednou za sto let a navazuje tak na Jubilejní výstavu z roku 1923. Speciálně pro tuto příležitost byl vytvořen třímetrový vyřezávaný mechanický betlém.

Před 800 lety nechal František z Assisi sloužit v italském Grecciu mši. Podle dobových záznamů připravil pro „půlnoční“ prázdné jesličky, živého volka a oslíka, a názorně tak příchozím ukázal, jak to mohlo vypadat při narození Ježíška. Zrodila se tak křesťanská tradice pořádání živých betlémů. Mnozí betlemáři v různých koutech světa věří, že touto událostí začal také půvabný zvyk stavění betlémů.

„Letošní výstava navazuje na Jubilejní výstavu z roku 1923, která se rovněž konala v Klementinu. A představuje výběr z děl nejlepších současných českých betlemářů. Exponáty byly na výstavu vybírány tak, aby představily betlemáře ze všech regionů České republiky a zároveň i co nejširší sortiment materiálů a použitých technologií. Proto jsou vystavené betlémy velmi rozdílné, i když zobrazují v podstatě jednu scénu – narození Ježíška,“ vysvětluje předseda Spolku českých betlemářů Vladimír Glaser.

Speciálně pro tuto výstavu vznikl třímetrový vyřezávaný mechanický „Jubilejní betlém“. Scéna je umístěna na Kampu v roce 1906. „Návštěvníci si tak mohou prohlédnout jedinečné panorama Malé Strany. A mezi darovníky (figurkami nesoucími dárky Ježíškovi  vánočku, kůzle, mouku, husu, soudek piva – pozn. red.) lze najít i několik osobností té doby. Zajímavý je i příjezd Tří králů na lodi po Vltavě. Na tvorbě betlému se podílely více než tři desítky výtvarníků,“ dodává Vladimír Glaser.

Betlém jako loutkové divadlo

Výstavu připravil Spolek českých betlemářů ve spolupráci s Národní knihovnou ČR a bude v Galerii Klementinum otevřená až do 7. ledna 2024 (s výjimkou 24. a 25. prosince) denně od 10 do 18 hodin. Součástí výstavy je doprovodný program, který nabízí komentované prohlídky a živé ukázky tvorby betlémů. Pro děti je připraven dětský betlém a pro všechny pak strom přání a kvíz o ceny. Vstup do galerie je z Mariánského náměstí.

Tradiční Vánoční výstava se koná také v Betlémské kapli v Praze, kde můžete kromě jiných letos obdivovat i unikátní skleněné betlémy.

Betlém z Orlických hor, Jarmila Haldová ze Sedloňova
Spustit audio