Před 60 lety byl osvobozen Cheb

26. dubna před 60 lety bylo město Cheb osvobozeno Americkou armádou. Vůbec prvním místem, kam vstoupili američtí vojáci, bylo městečko Hranice v Ašském výběžku, tehdejší Rossbach. V kalendáři byl datum 18. dubna 1945. O dva dny později je osvobozena Aš a 21. dubna pak vesnice Hazlov a Libá.

První pěší divize se k Chebu přiblížila od německého Schirdingu přes obec Wiess. 24. dubna zahájili Američané dělostřelecké ostřelování města. Ve čtvrtek ráno 26. dubna 1945 pronikl přes obranné zátarasy průzkumný tank, jehož posádka zastřelila německého velitele města majora Geisslera. Tím se stala situace pro velení města Chebu neúnosná. Starosta Janka nechal vyvěsit bílé prapory a 26. dubna ve 14.40 na interním oddělení chebské nemocnice podepsal bezpodmínečnou kapitulaci města.

Cheb byl centrem velkého odporu, hlavně německé domobrany, takže bylo nutné dostat všechny složky vedení města pod kontrolu. Teprve pak postupovala První pěší divize Americké armády dál. Dalším osvobozeným městem byl 5. května Dolní Žandov a 6. května se dočkaly svobody Mariánské Lázně.

Oslavy osvobození americkou armádou

Při osvobozování Chebu padlo 71 vojáků První pěší divize. Zhruba za rok - v červnu 1946 - byl Američany postaven u silnice zvané Ypsilonka desetimetrový pomník ve tvaru šestibokého jehlanu, na kterém je v anglickém jazyce vytesáno - Cheb 8. února až 7. května 1945. Pak jsou uvedena jména všech 19 měst kde První pěší divize bojovala a jména amerických vojáků, kteří zde padli. První pěší divize ztratila celkem 639 mužů. V roce 1947 dal postavit Svaz politických vězňů v Městských sadech pomník padlým vojákům za osvobození Chebu.

Dva pomníky Američanům na území pevné hráze socialismu a míru se staly trnem v oku tehdejšímu komunistickému establishmentu. Pomník v Městských sadech byl v 50. létech minulého století zlikvidován na příkaz první předsedkyně Městského národního výboru Chebu soudružky Burdové. Svůj postup vysvětlila Svazu politických vězňů následovně:... tím, že byl pomník odstraněn není hanobena památka padlých amerických vojáků, ale byla hanobena těmi, kteří dávali skrytě věnce a květiny, aby tak dávali najevo, že souhlasí s americkými interventy, kteří dnes vraždí ženy a děti v Korei a kteří jsou schopni provádět totéž u nás. Při stupňovaném třídním boji se stal pomník amerických vojáků místem schůzek živlů, kteří tímto znevažují pravý význam pomníku... Městský národní výbor v nechal pomník odstranit. Obnoven byl až březnu 1990 díky rodině pana Aleše Kučery, která se, za přispění Městského úřadu v Chebu, finančně na pomníku podílela.

Cheb

Desetimetrový jehlan u chebské Ypsilonky byl v padesátých létech pečlivě střežen Stb. Položení květin v den osvobození Chebu bylo vlastně dílem velké odvahy a statečnosti. Každý, kdo se kolem 26. dubna k památníku přiblížil, byl fotografován, následně vyslýchán a šikanován. Malou pietní vzpomínku činili každoročně pracovníci Americké ambasády v Praze osobní účastí u pomníku. Komunistický režim pomník odstranit nemohl. Pozemek i jehlan je totiž majetkem USA.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio