Před 80 lety zahájila v Rokycanech výrobu jízdních kol firma Tripol, předchůdce populárního Favoritu

Vlastnit jízdní kolo z rokycanské továrny byl kdysi sen mnoha kluků. Výroba bicyklů má v Rokycanech bezmála stoletou tradici. A je to přesně 80 let, kdy v tomto městě zahájila činnost firma Tripol. Po druhé světové válce se sloučila s další firmou na jízdní kola a vznikla značka Favorit. Populární kola s přehazovačkou a "berany" montovala továrna i po roce 1989, postupně ale výroba klesala až závod nakonec zkrachoval.

Areál bývalé továrny Favorit u rokycanského nádraží - tady se až do roku 2004 vyráběla slavná jízdní kola. Dnes tu sídlí jiné firmy. Kolo slavné značky připomíná stejnojmenné fitness centrum.

Kdo o kolech hodně ví, to je František Pelikán. Je mu bezmála 94 let, žije v Rokycanech a na práci v továrně vzpomíná takto: "V Rokycanech se postavila nová továrna - Tripolka - nastoupil jsem v roce 1935 a už jsem tam potom zůstal." V roce 1961 se stal ředitelem továrny, do důchodu odešel v roce 1982. V továrně tedy zažil tu největší slávu značky Favorit. Denně se tam vyrábělo 350 kol, někdy i více, protože export se neustále zvyšoval.

Čtěte také

S jakými pocity se dívá do míst, kde se kdysi kola vyráběla: "Pocit je špatný... Když si vzpomenu, co jsme tam všechno nadělali. Člověka to bolí... já o tom nerad mluvím."

S Favoritem vyhráli Závod míru

Hodně zážitků, dokonce i těch vrcholových, má Antonín Bartoníček, kdysi vrcholový cyklista: "Když jsem začal závodit, tak to v podstatě bylo jediný kolo, který na našem trhu bylo. A to byl modrej favorit, ze kterýho jsme měli obrovskou radost, když se nám ho podařilo koupit... protože se to kolo dalo těžko sehnat. Stála se na něj fronta, jako na banány... a když už ho někdo dostal, tak potom byl šťastněj, že takový kolo má. Vstupem do reprezentace, když jsem potom začal závodit a jezdil jsem ten vrcholovej závod, Závod míru, tak všechno jsem absolvoval jenom na kole Favorit. Největší úspěchy byly, že se nerozbilo na Závodě míru a že se nám podařilo v roce 1972 s Vlastou Moravcem ten Závod míru na kolech Favorit vyhrát."

Antonín Bartoníček potom také trénoval a začal kola prodávat. Jak to podle něj bylo v 90. letech s Favoritem: "Musím říct, že od čtyř hodin lidi spali před obchodem a čekali na Favority. Když se dostala řada na někoho, kdo chtěl dva, tak jsem musel říct - nezlobte se, dostanete jedno, aby se dostalo i na ty lidi vzadu."

Někdo si možná vzpomíná, že za socialismu byly v oblibě dvě říkanky: "Favorit - jednou vzít a zahodit." a také "Chceš-li zažít velkou dřinu, kup si kolo Ukrajinu. Chceš-li letět jako šíp, kup si kolo Favorit." Antonín Bartoníček považuje za pravdivější tu druhou.

autor: lum
Spustit audio