Představujeme nové album Národopisného souboru Postřekov

23. únor 2021

Kolem Potřekova - tak se jmenuje nové CD, která spatřilo světlo světa na konci loňského roku. Snímky vznikaly v plzeňském studiu Českého rozhlasu, CD vydal Národopisný soubor Postřekov.

Od natočení nahrávek k vydání CD byla dlouhá dvouletá cesta, ale tato doba na přípravu vydání se Národopisnému souboru Postřekov vyplatila. Booklet CD je totiž plný krásných fotografií, které vznikaly ve všech ročních obdobích po dobu celého roku. Můžeme tak vidět jarní fotky, které romanticky zachycují ranní mlhavý východ slunce, stejně jako letní žánrové obrázky při žních. Dále pak přes barevný podzim až k zimnímu sáňkování nebo veselou koulovačku. Poslední fotografie odkazuje na vánoční koncerty v kostele, kterých v adventním čase soubor absolvuje nespočet. Celý booklet je pak velmi vkusně a decentně graficky vyveden.

Nové CD Kolem Potřekova bylo natočeno a smícháno ve studiu Českého rozhlasu Plzeň v roce 2018. Pod hudební režií je podepsán Antonín Bulka. Zvukovou kvalitu nahrávek zajistil mistr zvuku Karel Brothánek. Sólové zpěváky a sbor doprovází dudácká kapela, ve složení Richard Vísner - dudy a zároveň kapelník, na es klarinet Roman Kalous, B klarinet Jiří Havrusevič. Na housle hraje Bohdana Zavázalová a kontrabas obstaral Radek Zuber.

V nahrávkách můžeme slyšet mladé neotřelé hlasy sólistů: Moniky Baštářové, Barbory Berouškové, Lenky Blacké, Jany Bubníkové, Anny Královcové, Kláry Machové, Václava Buršíka, Antonína Kuželky a Aleše Kuželky, kteří svým projevem potvrzují, že mají chodskou lidovou notu v krvi. Prostor je samozřejmě dán i celému sboru Národopisného souboru Postřekov.

Dramaturgicky je CD velice pestré; od milostných písní, přes svatební, robotní až k pijáckým. Milovník chodských písniček si zkrátka přijde na své.

autor: Josef Kuneš
Spustit audio