Překrásná Semlerova rezidence v Plzni se otevírá veřejnosti

22. září 2022

Bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě.

Objekt na Klatovské třídě 110 v Plzni je rozdělen do dvou částí. První z nich tvoří Semlerův byt. V druhé části je vybudováno návštěvnické centrum, prostor pro vzdělávací a kulturní programy, depozitář pro sbírku architektury Západočeské galerie v Plzni (ZČG) a administrativní zázemí ZČG. V přízemí bude provozována kavárna. V objektu je také Centrum pro výzkum architektury.

Bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových byl vystavěn v letech 1933 – 1934 do původního bytového domu. Vznikl na základě konceptu architekta Adolfa Loose z roku 1932, který do podoby projektu rozpracoval Loosův žák a tehdejší spolupracovník Heinrich Kulka. Adolf Loos zemřel v roce 1933. Rodina Semlerových byla nucena po okupaci v roce 1939 emigrovat do Austrálie. Byt Semlerových poté sloužil k různým účelům, mimo jiné jako kanceláře, učebny či malé byty.

Raumplan

Byt nemá klasická podlaží, ale jeho jednotlivé prostory různých výšek se v několika úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly. Toto řešení, tzv. Raumplan, navazuje na Loosovo pojetí Müllerovy vily v Praze. „Podotýkám, že to je jediný interiér v Plzni, kde Loos uplatnil ten princip Raumplanu. To znamená, že pracoval s různými výškovými úrovněmi podlah a stropů podle jaksi společenského významu. Třeba ta hlavní hala společenská jde přes dvě patra, naopak třeba pokojík pro služku je podstatně menší, má klasickou výšku stropu,“ uvedl ředitel ZČG Roman Musil.

V tomto domě čp.110 najdeme Semlerův byt

Objekt od roku 2012 spravuje ZČG, která ihned po jeho převzetí začala pracovat na přípravě plánů rekonstrukcí a celého jeho restaurování. Nyní se může veřejnost seznámit s výsledkem těchto oprav. Prohlídky v Semlerově rezidenci začínají 23. září. Vstupenky jsou k dispozici na www.semler.cz či www.adolfloosplzen.cz nebo v informačních centrech v Plzni.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.