Překvapte rodinu i hosty šumavskou uhlířinou s kroupami

20. duben 2015

Pro někoho „obyčejná“ uhlířina. Když víte jak na to, může i tradiční jídlo chudých šumavských uhlířů na talíři vypadat jako slavnostní jídlo bohů. A jaký nápoj lahodí chuťovým pohárkům ke konzumaci uhlířiny? Tyto a další otázky řeší gastronomický obor jménem stolničení.

S uhlířinou nám poradí Petr Berka, odborník na stolničení z Hotelové školy v Plzni na Borech. A příběh brambor a krup je také zajímavý. Tradiční staročeská jídla byla zpravidla jednoduchou a generacemi prověřenou kombinací několika základních a běžně dostupných surovin.

Příběh brambor a krup

Jako Češi jsme brambory začali pěstovat, vařit a jíst v hojnější míře až v druhé polovině 18. století. Dnes je to jedna z nejoblíbenějších potravin vůbec. Například bramborový škrob se využívá i pro výrobu ekologicky rozložitelných plastů, papíru nebo lepidel a dokonce i jako surovina ve zbrojním průmyslu.

Kroupy jsou celá, mírně obroušená zrna obilovin, nejčastěji ječmene, pšenice nebo ovsa. Díky využití velké části zrna i s částí obsahující klíček najdeme v kroupách nejen velké množství využitelné energie, ale pro výživu nezbytné prvky jako je vápník, železo, fosfor či zinek a velké množství vlákniny a vitamínů v optimálním poměru pro lidský organismus. Tyto výjimečné vlastnosti zajistily kroupám místo v jídelníčku špičkových sportovců, ale i v dietách pacientů s onemocněním trávicího systému.

Jak prodat uhlířinu hlavní zásady stolování

Podle Petra Berky, mistra takzvaného stolničení z Hotelové školy v Plzni na Borech, mají lidé u stolu rádi příběhy k jednotlivým surovinám nebo přípravě jídla. U uhlířiny se přímo nabízí zavést řeč na těžký život šumavských uhlířů nebo třeba pohádku Pyšná princezna, ve které je život uhlířů pěkně vyobrazený.

Ale zpátky do moderního stolování. Hlavní zásadou je, že talíř musí být čistý a nepoškozený. Teplé pokrmy byste měli podávat na předem nahřátých talířích. Teplota talíře velice ovlivňuje kvalitu servírovaného chodu. Doma se může talíř nahřát před servisem například v troubě. Využijete tak teplo trouby třeba po zapečení uhlířiny.

Jednotlivé suroviny nesmí přesahovat okraje talíře. Nebojte se i uhlířinu na talíři stylizovat. Zahrajte si na „mišelinského“ šéfkuchaře. Uhlířinu můžete barevně rozveselit třeba nasekanými čerstvými bylinkami.

K uhlířině podávejte pivo. Hodí se i tradiční voda

Petr Berka doporučuje k uhlířině pivo pšeničné. Vhodná je také medovina. Nealko variantou k uhlířině, která znásobí váš gastronomický zážitek, je bílý hroznový mošt.

Takzvaná pivní gastronomie u nás v současnosti rozkvétá. Ze strany hostů je podle Petra Berky velká poptávka po nových chutích. Vznikají minipivovary, obnovují se tradiční postupy výroby piva nebo zkoušejí nová chuťově zajímavá piva.

Pivo se u nás v minulosti používalo nejen na vaření, například do omáček, na pečení, ale připravovaly se z něj také velice vydatné pivní polévky. Bez nich byla staročeská snídaně nemyslitelná!

Lidé pivo snídali také jako horký nápoj. Pivo dochucovali například bylinkami, medem, zázvorem a poté si do něj namáčeli chleba. Staročeši tuto pivní variantu používali také jako ranní životabudič, protože kávu lidé v Evropě dlouho neznali.

autoři: Pavel Halla , Martin Havlík , Petr Berka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.